Medewerkers en enkele cliënten van Care Free Twente komen verhaal halen in het kantoor van Menzis in Enschede.
Volledig scherm
Medewerkers en enkele cliënten van Care Free Twente komen verhaal halen in het kantoor van Menzis in Enschede. © Lars Smook

Menzis haalt uit: er is gewoon sprake van fraude bij Care Free Twente

ENSCHEDE – Zorgverzekeraar Menzis vordert ruim zes ton terug van thuiszorginstelling Care Free Twente. Volgens Menzis is er sprake van regelrechte fraude. Ze zijn die op het spoor gekomen na meldingen van cliënten. 

Vrijdagmiddag voerde directie en personeel van Care Free Twente (CFT) actie voor de deur van Menzis in Enschede. CFT ontkent de fraude en beschuldigt juist Menzis van oneerlijk handelen, waardoor haar voortbestaan in het geding is. Directeur Rima Lahdo dreigt daarom zelfs vanaf zaterdag de hulp stop te zetten bij een aantal van hun cliënten.

Zonder diploma

Menzis zegt dat er verschillende vormen van fraude zijn gepleegd. „Er is zorg geleverd en gedeclareerd waar helemaal geen medische indicatie voor was. Er is voor 1800 uur aan zorg ten onrechte gedeclareerd en er is sprake van declaraties, zonder dat er daadwerkelijk zorg is geleverd. Daarnaast blijkt 90 procent van de zorg te worden gedaan door niet gediplomeerde medewerkers. Ook dat mag niet”, aldus woordvoerder Corine Rodenburg.

Menzis zegt onmiddellijk de inspectie in te schakelen, als cliënten vanaf zaterdag geen hulp meer krijgen en aan hun lot worden overgelaten. Joeri Veen van Menzis zei eerder deze vrijdag  al, dat CFT ‘een zorgplicht heeft’. „Het onthouden van zorg kan zelfs strafbaar zijn. Ook als een instelling geen geld meer heeft, moet ze de zorg blijven leveren. Zo is dat in Nederland vastgelegd. De kosten van die zorg  wordt altijd later afgehandeld met de nieuwe zorgverlener.” Mensen die geen zorg meer krijgen, wordt geadviseerd zo snel mogelijk met Zorgadvies te bellen van de verzekeraar.

Verhaal gaat verder onder de foto.

Medewerkers en enkele cliënten, op weg naar het kantoor van Menzis.
Volledig scherm
Medewerkers en enkele cliënten, op weg naar het kantoor van Menzis. © Lars Smook

Tegen de muur

CFT-directeur Lahdo ontkent de fraude met declaraties. Volgens haar is het enige probleem dat een groot deel van het personeel geen diplomatie Verzorgende IG heeft. „Maar dat is een landelijk probleem, dat je ons niet kan aanrekenen. Er is een te kort aan dit geschoold personeel. En helemaal voor onze doelgroep. Dat zijn overwegend Syrische mensen, die de Nederlandse taal niet spreken. Er zijn maar weinig Verzorgenden IG die deze mensen kunnen helpen.” Ze zegt er ook alles aan te doen om dit probleem op te lossen. Een aanzienlijk deel van de medewerkers volgen momenteel een opleiding voor Verzorgende IG aan het ROC, zegt ze.

Lahdo zegt dat ze met de rug tegen de muur staat. “Ze hebben ons twee jaar zorg laten leveren en nu plukken ze de bank leeg.” Vanaf zaterdag laat ze de ongediplomeerde medewerkers geen zorg meer leveren. Dat raakt naar schatting 24 mensen. Lahdo kondigt aan naar de rechter te stappen. “Als ik niet zeker was van mijn zaak, dan had ik vandaag hier geen actie staan voeren.”

Menzis maakt zich ook zo’n juridische strijd geen zorgen. “Er is grondig onderzoek gedaan. De wet is ook helder. We moeten ingrijpen.”

Directeur Rima Lahdo (rechts) komt onaangekondigd opheldering vragen bij Menzis.
Volledig scherm
Directeur Rima Lahdo (rechts) komt onaangekondigd opheldering vragen bij Menzis. © Lars Smook