Volledig scherm
© ANP

Met spoed gezocht in Twente: extra
handen in ouderenzorg

AUDIOENSCHEDE - Het tekort aan personeel in de ouderenzorg is zo groot, dat meerdere werkgevers in de regio wervingscampagnes zijn begonnen.

ZorgSelect, de grootste regionale vacaturebank voor zorg en welzijn in Oost-Nederland, meldt 364 vacatures in Overijssel en Noord- en Oost-Gelderland. Daarvan zijn 114 banen bestemd voor verzorgenden of iets hoger opgeleide verzorgenden IG (Individuele Gezondheidszorg) en 84 banen staan open voor verpleegkundigen in de wijkzorg en verpleeghuizen. In praktijk zijn er meer dan 364 vacatures. ZorgSelect vermeldt wel een groot aantal, maar niet alle banen.

TV Enschede FM sprak met woordvoerder Marieke Hilderink van Liberein. Beluister dat item hieronder terug.

Aanscherping opleidingseisen

Sommige werkgevers werven op een andere manier. Een belangrijke reden voor de huidige vraag naar extra handen is de aanscherping van de opleidingseisen door de inspectie, zegt woordvoerder Thea Wassink van zorginstelling Sensire. "We hebben hoger gekwalificeerd personeel nodig. Bepaalde handelingen liet je vroeger doen door een verzorgende. Nu mogen alleen hbo’ers die verpleegkundige handelingen uitvoeren. We zijn op zoek naar een ander type medewerker.”

Ouderen langer thuis

Dat ouderen langer zelfstandig thuis wonen, laat zich ook voelen op de arbeidsmarkt. Wassink: „Mantelzorgers en familie verrichten nu eenvoudige zorg, die eerder door een verzorgende werd gedaan. Dat betekent dat je in de thuiszorg meer beter geschoolde verzorgenden IG en verpleegkundigen wilt hebben. Dat zie je terug in het verpleeghuis. Mensen komen daar in een later stadium terecht. Gevolg: hun hulpvraag is complexer.”

Het personeelstekort in de ouderenzorg is een landelijk probleem. In het meest negatieve scenario zijn de komende vier à vijf jaar tot 100.000 mensen extra nodig.