Volledig scherm
Foto ter illustratie © Dreamstime

Meteorenstorm te zien in Twente en de Achterhoek

ENSCHEDE - Vrijdagochtend zijn er in minder dan een uur tijd zo’n 100 tot 200 vallende sterren te zien. Het piekmoment wordt verwacht rond 5.50 uur en zal rond 6.15 eindigen. 

De vallende sterren ontstaan vrijdag omdat de aarde  dan door een wolk met gruis draait. Deze gruis wordt  Alpha Monocerotiden genoemd. De Alpha Monocerotiden zijn stukjes ruimtepuin, die oplichten wanneer ze de dampkring binnendringen.

Weer

Vrijdagochtend wordt geen ideaal weer verwacht om de vallende sterren te spotten. Maar tussen de wolkenvelden zullen genoeg opklaringen zijn tijdens het piekmoment. Hierdoor zullen veel vallende sterren goed te zien zijn. 

De piekperiode begint waarschijnlijk rond 5:25 uur en zal om 6:15 uur eindigen. Aan het begin en eind van de piekperiode is er eens in de twee of drie minuten een vallende ster te zien. Op het hoogtepunt zijn er drie tot vier per minuut te zien. De  piekperiode kan gemakkelijk een half uur eerder of later vallen. Wie het hoogtepunt niet wil missen kan het beste gaan kijken vanaf 5:20 tot 6:20 uur.