Volledig scherm
Twee medewerkers van de Universiteit Twente krijgen 1,5 miljoen voor het opstarten van baanbrekend onderzoek. © Carlo ter Ellen DTCT

Miljoenen voor onderzoeken van medewerkers UT Enschede

ENSCHEDE - Twee medewerkers van de Universiteit Twente krijgen ieder 1,5 miljoen euro om onderzoek te doen op het gebied van revalidatie-robotica en warmteoverdracht.

Het geld is afkomstig van de European Research Council, dat zogenoemde Starting Grants toekent voor baanbrekende onderzoeksvoorstellen. Met het geld kan onder meer een eigen onderzoeksgroep worden opgebouwd. Van de 3.170 aanvragen werd 13 procent gehonoreerd.

Mens en machine

Dr. Massimo Sartori van de faculteit Engineering Technology (ET) kreeg geld voor zijn Interact-project. Dat richt zich op een beter herstel van neurologisch letsel, dat is ontstaan door bijvoorbeeld een beroerte of beschadiging van het ruggenmerg. Dat is nu nog niet optimaal, doordat er te weinig bekend is over hoe de huidige revalidatiemachines en het menselijke lichaam samenwerken.

Supercomputers

Het onderzoek van Richard Stevens van de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) bevindt zich op het  terrein van warmteoverdracht. Met nieuwe simulatietechnieken voor de nieuwste supercomputers moeten manieren worden gevonden om warmtetransport in zeer turbulente omstandigheden te verbeteren.