Miljoenen voor samenwerking UT met Universiteit Münster
ENSCHEDE/MÜNSTER - De Universiteit Twente en de Universiteit van Münster (WWU) versterken hun samenwerking op het gebied van intelligente nano-bouwstenen en ‘brain-inspired computing’.
Delen per e-mail
Dat is mogelijk dankzij de instelling van een nieuw Sonderforschungsbereich, van ruim tien miljoen euro, door de Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG). Hoe kunnen nanobouwstenen samenwerken en intelligent gedrag vertonen?
‘Intelligent Matter: from responsive to adaptive nanosystems’ is een van de 20 nieuwe Sonderforschungsbereiche – centra voor samenwerking in multidisciplinaire onderzoeksprojecten. Ze beginnen op 1 januari en zijn ingesteld door de Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG). ‘Intelligent matter’ is toegekend aan de Westfälische Wilhelms Universität Münster.
Verheugd
UT-hoogleraar prof Wilfred van der Wiel heeft in Münster een deeltijdaanstelling en is verheugd over de toekenning: „Dit sluit precies aan bij wat we in Twente doen in het Center for Brain-Inspired Nano Sytems (BRAINS).” Penvoerder van het nieuwe project is prof. Bart Jan Ravoo van het Center for Soft NanoScience in Münster: „Normaal gesproken gaat zo’n toekenning in zijn geheel naar een Duits instituut, maar de selectiecommissie heeft de samenwerking met Twente heel hoog gewaardeerd. Samenwerking met BRAINS in Twente was dus echt een ‘no brainer’.”
Het onderzoek gaat onder meer over de vraag of er nanobouwstenen kunnen worden gemaakt die informatie kunnen oppikken en ook weer kunnen gebruiken, zelfs als hun omgeving verandert. Intelligente materialen kunnen leiden tot kunstmatige huid, tot soft robotics met adaptieve tastzin, en tot computers die geïnspireerd zijn op het brein en daardoor veel minder energie verbruiken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.