Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Miljoenen voor verbeteren van leefbaarheid in de regio

ENSCHEDE/DEN HAAG - Voor het verbeteren van de leefbaarheid in Oost-Nederland stelt het kabinet zo’n 50 miljoen euro beschikbaar. Gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties kunnen plannen indienen om voor het geld in aanmerking te komen.

In totaal is er 200 miljoen euro beschikbaar voor de Regio Deals in het hele land. Dat bedrag verdeelt het kabinet over Oost-, West-, Noord- en Zuid-Nederland.  Het gaat om grote projecten, er is minimaal 5 miljoen en maximaal 40 miljoen euro per project beschikbaar.

Groot bereik

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit roept regionale partners op met de plannen te komen. „Dat moeten plannen zijn die de leefbaarheid vergroten”, aldus woordvoerder Daniëlle Cardozo van het ministerie. „Die bijdragen aan aspecten als werkgelegenheid, natuur, veiligheid en zorgen dat mensen prettig kunnen wonen.” Daarnaast moet het veel mensen bereiken, het mag geen plan voor een kleine groep mensen zijn.

Voorbeelden van deals kan ze nog niet noemen, de aanvragers hebben de volledige vrijheid zolang ze bijdragen aan de leefbaarheid. „We willen niet vanuit Den Haag opleggen wat de regio’s moeten doen, maar het initiatief bij de regio laten. Vervolgens kijken we samen hoe het plan kan worden uitgevoerd.”

Twee A4-tjes

Het ministerie vraagt dan ook niet om glanzende brochures met een compleet uitgewerkt plan, maar om twee A4-tjes waarop de plannen kort staan uitgelegd. „Wij horen dat regio’s al druk bezig zijn met het maken van plannen”, zegt Cardozo. „De minister heeft werkbezoeken afgelegd, de Vereniging Nederlandse Gemeenten brengt het onder de aandacht. Het leeft in de regio.”

Regio Deals indienen kan tot 1 september. Daarna bepaalt het ministerie welk plan een bijdrage krijgt. In 2019 komt er een tweede ronde, het is nog niet bekend hoeveel geld daarvoor beschikbaar is.