Volledig scherm
2019-04-12 10:31:48 DEN HAAG - Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (ChristenUnie) bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. ANP BART MAAT © ANP

Minister aan Elaine uit Enschede: ‘Staatsexamens kunnen nu niet eerder’

DEN HAAG/ENSCHEDE - Het vervroegen van de staatsexamens kan in de huidige situatie niet. Daar zijn geen examinatoren voor. Dat antwoordt minister Arie Slob op kritiek van de Enschedese Elaine Elenbaas.

 De 18-jarige Enschedese doet examen vmbo-t aan onderwijscentrum Het Roessingh. Daarvoor moet ze een mondeling staatsexamen doen. Ze schreef onderwijsminister Slob een brief, omdat ze de regelgeving rondom dat examen niet eerlijk vindt.

Lang in de stress

Het staatsexamen wordt pas in juli afgenomen. Twee maand na het reguliere schriftelijke examen, dat ze ook moet maken. Dat betekent dat ze extra lang in de stress zit. Bovendien zijn de herexamens pas in de zomervakantie. Daardoor kan ze in de problemen komen met de aanmelding voor haar vervolgstudie in Rotterdam en het vinden van een kamer daar.

Teleurgesteld

Het ministerie reageerde in eerste instantie formeel met een ambtelijke brief. Daarin werd gemeld dat de staatsexamens nu eenmaal zo georganiseerd zijn en dat daar niets aan is te veranderen. Elaine was daar zo teleurgesteld over, dat ze haar klachten via de media naar buiten bracht.

Vrijwilligers

Minister Slob laat nu persoonlijk weten dat het momenteel niet mogelijk is de staatsexamens te vervroegen, omdat die worden afgenomen door docenten uit het voortgezet onderwijs. Die melden zich daar vrijwillig voor aan en worden er in het weekeinde voor getraind. Dat betekent dat ze pas beschikbaar zijn als het schooljaar bij hun werkgever erop zit. Als het examen zou worden vervroegd, zijn er volgens de minister dus geen examinatoren beschikbaar. Slob zal dat Elaine ook nog persoonlijk laten weten, zo meldt hij.

Cijfers

Op de klacht van Elaine dat cijfers van het schriftelijke eindexamen pas bekend worden gemaakt na het staatsexamen, gaat Slob niet in. Elaine, die lijdt aan chronische vermoeidheid, kan zich daardoor minder goed voorbereiden op dat examen, omdat ze nu niet weet voor welke vakken ze slecht staat en waar ze dus meer energie in moet stoppen.