Volledig scherm
© ANP

Minister Hugo de Jonge belooft snelle oplossing voor hulpbehoevende patiënt in ZGT

ALMELO - Voor de hulpbehoevende man die al 100 dagen in ziekenhuis ZGT verblijft wordt zo spoedig mogelijk een verpleeghuisplaats geregeld. Dat meldt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op zijn account op berichtendienst Twitter.

De bewindsman zegt in een tweet dat woensdag alle betrokkenen bij elkaar komen om zo spoedig mogelijk met een oplossing te komen. De patiënt staat op de wachtlijst van een verpleeghuis, maar niet bovenaan de lijst. 

,,Het moet hen gaan lukken’’, aldus De Jonge. Hij had eerder dinsdagavond telefonisch contact met chirurg Tim Verhagen van ZGT. Die nodigde de minister uit om persoonlijk naar Almelo te komen om het brede maatschappelijke probleem van het beddentekort in verpleeghuizen te bespreken. 

Het beperkt zich namelijk niet tot de hulpbehoevende zeventiger. In ZGT liggen nog eens 23 patiënten, die medisch zijn uitbehandeld. Allen zijn in afwachting van een verhuizing naar het verpleeghuis.

Hugo de Jonge heeft inmiddels aangegeven dat hij graag op de uitnodiging van Verhagen ingaat om naar Almelo te komen. Onduidelijk is nog wanneer dat gaat gebeuren. Het telefonisch contact tussen Tim Verhagen en Hugo de Jonge kwam binnen een dag tot stand na een bijzondere tweet die de dokter zondag plaatste over zijn patiënt. 

‘Het ging thuis niet meer met de man. 100 dagen later is er geen mens of instantie die de ruimte heeft om voor hem te zorgen’, schreef Verhagen. Het bericht werd massaal gedeeld op sociale media.

Mensen spreken schande van de situatie. Anderen willen een fruitschaal sturen of een kaart. ZGT heeft inmiddels Postbus 7600, 7600 SZ Almelo opengesteld om post voor de hulpbehoevende patiënt te ontvangen. Onder vermelding van ‘Hart onder de riem’ kan een ieder een kaart sturen.

Op Twitter laat Hugo de Jonge verder weten dat partijen kunnen leren van de kwestie. ‘Afgesproken is dat zorgkantoor Menzis en ZGT samen bekijken welke lessen we hier uit kunnen trekken’. 

Wat de patiënt zelf vindt van de vele reacties op sociale media, maakt ZGT niet bekend. Omwille van de privacy willen de man en zijn familie buiten de publiciteit blijven. ,,We staan in nauw contact met de familie. Ze laten ons weten dat ze de inspanningen van Tim Verhagen zeer ondersteunen’’, aldus een woordvoerder.

Tim Verhagen vertelde dinsdagavond in het televisieprogramma Jinek dat hij overdag nog uitgebreid contact heeft gehad met zijn patiënt. ,,Het gaat hem goed. Maar hij wil gewoon weg uit het ziekenhuis.’’