Volledig scherm
© Cees Elzenga/hetoog.nl

Minister Hugo de Jonge houdt woord en bezoekt ZGT-arts Tim in Almelo

videoALMELO – Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) houdt woord richting ZGT-arts Tim Verhagen. Hij komt maandag 20 mei naar Almelo. Dat gebeurt naar aanleiding van de Oldenzaalse patiënt die 111 dagen in het ziekenhuis lag en wachtte op een plaats in het verpleeghuis.

De bewindsman spreekt met personeel van de werkvloer van ZGT, Menzis en de drie grootste verpleeg- en thuiszorgorganisaties Carintreggeland, ZorgAccent en TriviumMeulenbeltZorg die zijn dagelijks druk om medisch uitbehandelde patiënten naar huis of naar een verpleeghuis te krijgen. Verhagen: ,,Dat is soms zeer ingewikkeld. Er moet namelijk wel plaats zijn.’’

Langer thuis

Een ander thema dat hij wil bespreken is het zorgaanbod bij mensen thuis. ,,Als Den Haag beslist dat mensen langer zelfstandig thuis wonen, is daar ondersteuning nodig. Vaak is sprake van een wankel evenwicht. Ouderen hebben moeite om de zorg te organiseren. Ook toegang krijgen tot informatie is een punt.’’

,,Steeds vaker gaat het mis. De oudere komt bijvoorbeeld ten val. Dan stort het hele kaartenhuis thuis in elkaar. We moeten voorkomen dat deze ouderen in het ziekenhuis terechtkomen.’’ Een mogelijke oplossing is dat wijkverpleging of thuiszorg een signaal afgeven als het thuis niet meer gaat. ,,Dat moet dan wel worden opgepakt’’, aldus Verhagen.

Minister De Jonge spreekt bewust met praktijkmensen. Hun bazen zitten als toehoorders bij het gesprek.

Tim Verhagen maakte zich hard voor de Oldenzaalse patiënt die 111 dagen in het ziekenhuis lag. Tubantia sprak in onderstaande video met hem.