Minister: nog geen schadevergoeding voor dwangarbeid in Almelo
DEN HAAG - Minister Sander Dekker vindt het toekennen van een schadevergoeding aan gedupeerde vrouwen van de Goede Herder veel te voorbarig. Een voorstel van de SP wees hij woensdag af.
Dekker wil eerst een onderzoek afwachten van de Commissie De Winter. Dat is voor de zomer klaar.
In de kloosters van de Goede Herder in Almelo, Velp, Tilburg en Zoeterwoude werden tienermeisjes tussen 1945 en 1976 opgevangen en aan het werk gezet. Zij werkten er dag in dag uit in naaiateliers, zonder dat zij een redelijke vergoeding of adequaat onderwijs kregen. De meisjes werden er doorgaans op last van de kinderbescherming geplaatst.
Hel
De Rotterdamse Lies Vissers en Joke Vermeulen zaten in de jaren zestig in het klooster in Almelo, later ook bekend als Huize Alexandra. Zij noemden hun verblijf daar ‘de hel op aarde’. Zij strijden voor genoegdoening voor de uitbuiting in de kloosters. „Je ging naar buiten als een lege huls, als een zombie”, vertelden zij aan deze krant.
Meer onderzoek
De commissie De Winter onderzoekt momenteel in hoeverre er in jeugdinstellingen fysiek geweld is toegepast. Dekker zei woensdagochtend in de Kamercommissie Veiligheid en Justitie dat daarbij ook gekeken wordt naar mogelijk dwangarbeid in de kloosters van de Goede Herder, inclusief Huize Alexandra. „Het verhaal moet op tafel komen. Daar loop ik niet voor weg. Maar dan moet ook de rol van de overheid afgezet kunnen worden ten opzichte van andere betrokkenen, zoals die van de congregatie van de Goede Herder zelf.” Als de commissie daar geen goed antwoord op heeft, wil Dekker een vervolg onderzoek.
Rol overheid al bewezen
De Tilburgse Emeritus hoogleraar victimologie Jan van Dijk bepleit na eigen onderzoek een onmiddellijke schadeloosstelling door de overheid, vergelijkbaar met de eerdere regeling van slachtoffers van seksueel misbruik in jeugdinstellingen. Volgens hem is de rol en verantwoordelijkheid van de overheid zou duidelijk als wat . De SP vond daarom dat er nu meteen een schadevergoeding moet komen.
Ongeveer 45 vrouwen, die als meisjes in de kloosters vast hebben gezeten, bereiden een schadeclaim voor tegen de Goede Herder. Onder hen meer dan 10 vrouwen, die destijds in Almelo zaten. Zij overwegen ook de overheid aansprakelijk te stelen. De groep heeft advocaat Liesbeth Zegveld ingeschakeld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.