Volledig scherm
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (ChristenUnie). © ANP

Minister Slob onder druk om flexibele schooltijden te behouden

ENSCHEDE - Basisschool La Res in Enschede hoopt dat zij de flexibele schooltijden mag houden. Minister Slob van Onderwijs staat onder flinke politieke druk om zijn besluit in te trekken, waarmee hij de flexibele schooltijden afschafte.

Slob (ChristenUnie) kondigde begin april aan dat hij zou stoppen met een experiment met flexibele onderwijstijden. Dankzij het experiment mogen ouders op scholen die daarvoor kiezen, flexibel vakantiedagen opnemen voor hun kinderen. Volgens Slob zou het systeem echter ‘risico’s met zich meebrengen voor de onderwijskwaliteit’.

Regeringspartijen VVD, CDA en D66 brengen dinsdag in de Tweede Kamer echter een motie in stemming, waarin scholen wél weer de vrijheid krijgen om flexibele onderwijstijden te hanteren. „Op een aantal scholen is het experiment bijzonder geslaagd verlopen, waarbij ouders, leerlingen, docenten én school zeer tevreden waren”, schrijven de Kamerleden Heerema (VVD), Rog (CDA) en Van Meenen (D66). Zij zeggen dat de onderwijskwaliteit op deze scholen niet afwijkt van andere scholen.

Onbegrijpelijk

Dat is ook wat directeur Renate Klokman van basisschool La Res in Enschede in april betoogde. Volgens haar baseerde Slob zijn besluit op minder goede voorbeelden, in plaats van goede voorbeelden. Klokman: „Waar hij aan vasthoudt – zes weken zomervakantie – dat is ooit in het leven geroepen omdat kinderen moesten helpen bij het oogsten op het land. Onbegrijpelijk. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 6 weken zomervakantie helemaal niet bevorderlijk is voor de schoolprestaties. Kinderen zijn er veel te lang uit.”

Zomerschool

Op basisschool La Res mogen ouders flexibel vakantiedagen opnemen. Zijn het er meer dan 7 in een schooljaar, dan zijn leerlingen verplicht deel te nemen aan de zomerschool. Een vakantie van meer dan een week achter elkaar, moet 3 maanden van tevoren aangevraagd worden. Bijna alle ouders van de 250 leerlingen maken gebruik van flexibele vakantiedagen. Ongeveer 75 doen mee aan de zomerschool.

Voorwaarden

De Kamerleden willen dat het wettelijk mogelijk blijft dat scholen als La Res onder voorwaarden flexibele tijden blijven hanteren. Bij die voorwaarden gaat het dan bijvoorbeeld om instemming van de medezeggenschapsraad en rekening houden met de onderwijskwaliteit en onderwijsfilosofie.