Moest Golden Earring de 'bek holn'?

Golden Earring komt naar Enschede. Fans stuurden hun mooiste herinneringen en verhalen naar de krant.

Voor de Vriezenveense Gerdien Bulters kreeg haar 50ste verjaardag een bijzonder tintje. Haar kinderen regelden een persoonlijke videoboodschap van niemand minder dan Cesar Zuiderwijk. De drummer van Golden Earring bracht niet alleen zijn gelukwensen over, maar deed de jarige ook een gesigneerd drumstokje cadeau. Het hangt nu als pronkstuk aan de muur bij de familie Bulters.

"Deze band beheerst mijn leven", biecht superfan Gerdien op. "Bij een dipdag zet ik een nummer van Golden Earring op. Dan ben ik er weer." Bulters is één van 60 muziekliefhebbers die met een verhaal reageerde op onze recente oproep aan lezers om hun meest bijzondere herinneringen aan de Haagse band te delen. Aanleiding voor de lezersactie is het concert op zaterdag 13 januari 2018 in de evenementenhal Twente Expo, in Enschede.

Ingrid Hofste (Tubbergen) raakte als 15-jarige tiener tijdens een zomervakantie in Zeeland verliefd op een jongen die net als zij helemaal in de ban was van de Earring. "Hij had op één na alle elpees van de groep. Na de vakantie bleven we schrijven en mocht hij bij ons thuis dé ontbrekende lp ophalen - ik was immers verliefd. Daarna heb ik nooit meer iets van hem vernomen."

Jolanda Hövels ging als 18-jarige vanuit Denekamp naar een optreden in het verre Limburgse Eygelshoven. "We wilden een patatje eten, toen we in een restaurant de Earring zagen. Het werd een duur etentje, maar dat maakte niet uit. De jongens vonden het geweldig dat we helemaal uit Twente kwamen en boden ons vrijkaarten aan."

In de jaren 90 liet Maureen Verveld (Losser) foto's maken bij de bekende fotografe Patricia Steur, in Amsterdam. "Ik was gekleed als Marilyn Monroe, compleet met een opwaaiende witte jurk. Precies toen ik op de gevoelige plaat werd vastgelegd, ging de studiodeur open en kwam Barry Hay binnen, en zei: 'Hi Marilyn!'. Ik was totaal overdonderd en kon alleen zachtjes 'Hi Barry' zeggen."

Harry Oude Lenferink (Albergen) gaat in zijn verhaal terug naar 1970. "De Earring had een hit met Back home. Wij zaten thuis voor de tv om met een bandrecorder, Philips type 4307, via een klein microfoontje bij de luidspreker het nummer op te nemen. Vader kwam net de keuken binnen en verstond de Engelse tekst niet helemaal. Hij dacht dat de Earring 'bek holn' zong. Wij wilden geen andere geluiden op de band. Pa moest de 'bek holn'.

Volledig scherm
Een persoonlijke herinnering. Earring-zanger Barry Hay signeert bij de boekhandel in Enschede. © Annina Romita
Volledig scherm
© Golden Earring