Volledig scherm
© ANP

Mulder (PVV) over provinciale politiek: 'Soms zijn het gewoon sukkels'

ZWOLLE / ENSCHEDE- Edgar Mulder is al een maand of twee Kamerlid voor de PVV. Net als zijn Overijsselse collega Roy van Aalst. Daar namen ze woensdag afscheid. Bij het 'laatste woord' stellen we zeven vragen aan Edgar Mulder.

Mulder: "Door ons is de cultuur in Provinciale Staten, de wijze waarop wordt gedebatteerd, flink veranderd. Vroeger leverden ambtenaren dikke stapels papier af, daar werden ze dan uitgebreid voor bedankt door de fractievoorzitters en werd er positief besloten. Ik denk dat wij de inhoudelijke discussie, het debat in de Staten hebben gebracht. Andere partijen weten: wij, de PVV, lezen en zien alles."

2.Over die inhoud: er is elk jaar gepleit voor verlaging van de motorrijtuigenbelasting, een terugkerend mantra. En verder?

"Die motorrijtuigenbelasting wordt in elk geval niet verhoogd. Dat is al wat. Ook door ons is er meer geld gekomen voor de N35. Overijssel is de eerste provincie die de Armeense genocide als zodanig erkent, dat gebeurde na onze motie. Er is een declaratieregister voor Statenleden waardoor men weet dat er zuinig aan gedaan moet worden met publiek geld. We hebben gewoon keihard oppositie gevoerd en hebben altijd tegenbegrotingen ingediend."

3. Is dat geen een magere oogst?

"Vind ik niet. Voor een relatief nieuwe partij is dit heel behoorlijk."

4.De PVV debatteert in de Staten niet altijd even parlementair. Een vinnige discussie met de commissaris van de Koning, collega-Statenleden 'sukkels' noemen, daar spreekt weinig respect uit. Kan dat wel?

"Je moet hard en fel kunnen debatteren. Ook met Ank Bijleveld. En na afloop een kop koffie of een glas kunnen drinken. Of Statenleden sukkels zijn? Soms wel. Dat heb ik gezegd toen er twee controlestukken aan de orde waren en iedereen 'ja' en 'amen' zei tegen de wijze van behandeling. Ik vond dat onbegrijpelijk. Vaak zijn ze veel te gedwee, slikken alles. Dat stoort me. Provinciale Staten zijn het hoogste orgaan zijn. Het provinciebestuur, GS, voert uit. Men heeft de mond vol over dualisme, maar in de praktijk betekent het niks.''

5.Jullie zijn nu lid van de Tweede Kamer. Is dat eredivisie na al die jaren in de Jupiler League?

"Wel een beetje, ja. Het niveau ligt een stuk hoger. Daarmee zeg ik niks over de Staten. Daar doe je het er, naast je gewone baan, even bij. En heb je te maken met een batterij aan ambtenaren die dag in, dag uit werken voor het provinciebestuur. In de Kamer heb je ook te maken met een afstand tot ministeries en ambtenaren, maar hier houden 150 Kamerleden zich 24/7 met politiek bezig. Dat merk je aan het niveau."

6.Het werken met Geert Wilders bevalt?

"Absoluut. Ik heb het gevoel dat ik elke dag in de nabijheid van een levende legende verkeer."

7.De PVV wil volgend jaar in Twente in een aantal plaatsen meedoen aan de raadsverkiezingen en is op zoek naar mensen 'met een gezonde hekel aan de islam', zoals u zei. Zijn die inmiddels gevonden?

"Er mogen nog wel wat kandidaten bij. In Enschede zitten we nu ruim boven de tien. In Almelo gaat het redelijk, in Twenterand goed, met veel jongeren. Hengelo houdt niet over. In een aantal gevallen hebben we al weer afscheid moeten nemen van mensen. Daar was het niveau niet goed genoeg."

PVV-Kamer- leden Edgar Mulder en Roy van Aalst namen afscheid van Provinciale Staten. "We heb-ben de cultuur van politiek bedrijven hier veranderd."

De naar de Tweede Kamer vertrokken Mulder en Van Aalst worden bij de PVV afgelost door Hidde Heutink (Oldenzaal) en Ferdinand Geertman (Hardenberg). Erik Veltmeijer volgt Mulder op als PVV-fractievoorzitter.

Drie vertrekkers

Edgar Mulder is al een maand of twee Kamerlid voor de PVV, net als zijn Overijsselse collega Roy van Aalst. Daar namen ze woensdag afscheid.
Volledig scherm
Edgar Mulder is al een maand of twee Kamerlid voor de PVV, net als zijn Overijsselse collega Roy van Aalst. Daar namen ze woensdag afscheid. © ANP