Net geplaatste warmtecamera ontdekte broeibrand Twence

VideoHENGELO – Bij afvalverwerker Twence is dinsdagnacht opnieuw brand ontstaan in een afvalberg door broei. Een recent geplaatste warmtecamera ontdekte echter de brandhaard nu zo tijdig, dat binnen twee uur het vuur kon worden geblust.

De camera was geplaatst als gevolg van de grote brand in juli. Door broei brak ter toen een amper te temmen brand uit, die dagen voortduurde. Defensie moest zelf gedurende twee dagen twee chinook helikopters inzetten om het vuur te bestrijden. De rookkolom trok over een groot deel van Nederland. In de directe omgeving raakte het gras vervuild met dioxine en moesten de melkkoeien een paar weken naar binnen. Twence zal die schade vergoeden, is beloofd.

Vroeg alarm

“De camera die daarna is geplaatst heeft nu wel z’n nut meteen bewezen”, zegt Twence-woordvoerder Evelien Morriën. “Ook nu was er sprake van broei. Dat is in een afvalberg nooit te voorkomen. Maar het camerasysteem sloeg vroeg alarm. Daarop zijn onze mensen er op af gegaan om met blussen te beginnen en is de brandweer ingeschakeld. In anderhalf uur tijd was het onder controle.” Ook nu ging het om een berg van bedrijfsafval.

De brandweer rukte met twee eenheden uit, circa 18 man. Al snel was duidelijk, volgens woordvoerder Loes Hilbrink, dat verder opschalen niet nodig was en dat het niet opnieuw zo zou escaleren.

Volledig scherm
© Dennis Bakker / News United