Volledig scherm
enschede universiteit twente studeren leerling , university twente ROBIN UTRECHT © ROBIN UTRECHT

Nieuwe hoogleraar Universiteit Twente waarschuwt voor harde Brexit in de zorg

ENSCHEDE – Een ‘harde Brexit’ heeft meer gevolgen voor de gezondheidszorg dan we ons nu realiseren. Dat zegt Ruud Verdaasdonk, donderdagmiddag in zijn intreerede als hoogleraar aan de Universiteit Twente (UT).

In mei 2020 worden strengere Europese regels van kracht voor het certificeren van medische apparatuur en hulpmiddelen. Het betekent dat veel huidige apparatuur opnieuw gecertificeerd moet worden. Veel van de instellingen die dat mogen doen zitten in Engeland. Bij een harde Brexit mogen zij dat niet meer doen voor de rest van Europa. Feitelijk betekent het, dat zonder certificering die niet meer aan de wettelijke eisen voldoen en eigenlijk niet meer gebruikt mogen worden. 

Hechtdraad

In de Europese Unie worden nu bijna 500 duizend verschillende medische hulpmiddelen gebruikt. Om wat te noemen: latex handschoenen, hechtdraad, infuusnaalden, infuuspompen en bloedtesten. Zaken die bij elke operatie worden gebruikt. Het kabinet heeft aangekondigd, dat zij met een speciale ontheffingsprocedure alsnog goedkeuring wil geven aan medische hulpmiddelen.

Niet gerust

Niettemin is Verdaasdonk daar niet gerust op, gaf hij aan. De nieuwe hoogleraar Health Technology Implementation vreest hoe dan ook dat de innovatie in de zorg vertraging gaat oplopen. Deels door de Brexit, maar ook door de strengere nieuwe Europese regels.  Hij is bang dat bestaande producenten zich terugtrekken van de markt, omdat zij dit ingewikkelde traject niet meer willen doorlopen. Volgens hem raakt dat niet alleen high tech apparatuur in de gezondheidszorg, maar mogelijk ook eenvoudige hulpmiddelen die thuis gebruikt kunnen worden.

De nieuwe hoogleraar meent echter dat het volgende maand te openen TechMed Centre van de UT een deel van de problemen kan wegnemen. Daar kunnen nieuwe technologieën al in een vroege fase worden getest, zonder noodzaak voor een certificering. „We kunnen heel belangrijk ‘voorwerk’ doen om de technologie sneller te kunnen implementeren in de zorg.”

De Britse premier zegt dat een Brexit uiterlijk 31 oktober moet gebeuren, dat is over enkele weken. Als er dan geen akkoord is, stapt Engeland hoe dan ook uit de EU, een harde Brexit.