Volledig scherm
Willemijn Zwart is voorzitter van Levende Talen Nedersaksisch © Reinier van Willigen

Nieuwe stichting maakt zich hard voor Nedersaksische leermiddelen in het onderwijs

Een overwinning voor het Nedersaksisch. De landelijke vereniging voor taaldocenten heeft zaterdag ‘Levende Talen Nedersaksisch’ opgericht, een vereniging die zich onder meer sterk gaat maken voor Nedersaksische leermiddelen in het onderwijs. 

Voor behoud van het Nedersaksisch als officiële streektaal is een lobby op gang gekomen. De nieuwe stichting gaat zich inspannen voor professionalisering van het onderwijs in deze regionale taal, het stimuleren van uitwisseling en doorontwikkeling van lesmateriaal en het bijdragen van een positieve attitude ten opzichte van de inzet van regionale talen in het onderwijs. 

Herman Finkers en Hendrik Jan  Bökkers 

In de aanloop naar de oprichting hebben zich al 43 geïnteresseerden als lid aangemeld. Onder meer docenten uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs, maar ook enkele Bekende Nedersaksen hebben zich bij dit initiatief aangesloten. Zo steunt Herman Finkers de stichting en heeft Hendrik Jan Bökkers (frontman van Bökkers en in het bezit van een lesbevoegdheid) zich gemeld om mee te werken aan de ontwikkeling van een leerlijn Nedersaksisch voor het basisonderwijs. Ook de provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Gelderland, Overijssel, gemeenten Oost- en Weststellingwerf hebben hun steun uitgesproken voor de oprichting van Levende Talen Nedersaksisch. 

Streektalen in het onderwijs

In 2019 gaat Levende Talen Nedersaksisch zich op drie zaken richten: Het organiseren van een studiedag Nedersaksisch op 21 juni in Zwolle, een workshop op de Landelijke Studiedag Levende Talen op 1 november om een breder publiek kennis te laten maken met de meerwaarde van streektalen in het onderwijs en het opzetten van een online omgeving om lesmaterialen van docenten en streektaalorganisaties breder toegankelijk te maken en zo uitwisseling te bevorderen. 

Dialecten

De Nedersaksische streektaal bestaat uit een groep dialecten die worden gesproken in noordelijk en oostelijk Nederland en in het noorden van Duitsland. Het taalgebied omvat in Nederland de provincies Overijssel, Drenthe en Groningen, de Gelderse streken Achterhoek en Veluwe, het voormalige eiland Urk en de beide Stellingwerven in het zuidoosten van Friesland. Het taalgebied strekt zich in het noorden van Duitsland uit tot de Poolse grens. Nederland heeft het Nedersaksisch officieel erkend, wat op 10 oktober 2018 in een convenant werd bezegeld.