Volledig scherm
22 procent van de inwoners van het Nieuwstraatkwartier in Almelo kampt met ernstig overgewicht © Getty Images

Nieuwstraatkwartier in Almelo ongezondste wijk van Twente

ENSCHEDE/ALMELO - Het Nieuwstraatkwartier in Almelo is de ongezondste wijk van Twente.  Liefst 38 procent van de inwoners van de Almelose wijk ervaart zijn of haar gezond als matig of slecht. In Oud-Ootmarsum en Rijssen-Noord voelen mensen zich juist het gezondst van deze regio.

Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor die De Volkskrant dit weekend publiceerde. De monitor is gebaseerd op data van het RIVM, CBS, de 25 GGD’s, en een uitgebreide enquête onder 457.000 volwassen Nederlanders.

De bevolkingssamenstelling van een wijk bepaalt voor een groot deel hoe gezond men zich daar voelt, stellen de onderzoekers. Leeftijd, opleidings­niveau, inkomen en afkomst: het zijn allemaal belangrijke pijlers voor onze gezondheid en ons gedrag.

Nieuwstraatkwartier: armoede en overgewicht

Volledig scherm
De wijk Nieuwstraatkwartier in Almelo © Annina Romita

Dat is ook te zien in het Nieuwstraatkwartier in Almelo, de minst gezonde wijk van Twente. Het is er dichtbevolkt, het inkomen ligt laag en een aanzienlijk gedeelte van de bewoners is afhankelijk van een uitkering. De helft van de inwoners is van allochtone afkomst, waarvan een derde van Turkse komaf is.

22 procent van de inwoners van het Nieuwstraatkwartier kampt met ernstig overgewicht, meer dan een derde van de inwoners rookt en meer dan de helft van de wijkbewoners beweegt minder dan 150 minuten per week.

Toch zijn de verschillen in Almelo groot. In de wijk Windmolenbroek noemt een vijfde van de inwoners zijn of haar gezondheid matig tot slecht. Dat is bijna twee keer zo weinig als in het Nieuwstraatkwartier.

Stad versus dorp

Uit de Gezondheidsmonitor blijkt dat Twentenaren die in de stad wonen, hun gezondheid over het algemeen slechter ervaren dan streekgenoten die in een dorp of op het platteland huizen. Zo voelen inwoners van Oud-Ootmarsum zich een stuk gezonder: 'maar’ 14 procent van het Dinkellandse dorp beoordeelt zijn of haar gezondheid tot matig of slecht. Ook inwoners van de noordwijk van Rijssen scoren goed, met 13 procent.

In Enschede is Enschede-Zuid de minst gezonde wijk van de stad (32 procent), in Hengelo scoort de wijk Groot-Driene het laagst (29 procent) en in Oldenzaal bungelt de wijk Glinde-Hooiland onderaan (28 procent).

Alcohol

Verder valt op dat de Noordoost-Twentse gemeenten Tubbergen en Dinkelland hoog scoren op het gebied van (overmatig) alcoholgebruik. In Fleringen zit maar liefst driekwart van de inwoners boven de alcoholrichtlijn van één glas per dag. Ook in Reutum, Rossum en Saasveld zijn ze niet vies van een drankje.

Benieuwd hoe (on)gezond jouw wijk is? Bekijk de interactieve kaart hier

Poll

Nieuwstraatkwartier in Almelo is ongezondste wijk van Twente

  • Tijd voor rigoureuze maatregelen: handhaving en wijkteams zijn niet genoeg (22%)
  • Onzin, bovendien is ongezond nogal een subjectief begrip (15%)
  • What's new? In elke grote stad heb je goede en minder goede wijken (63%)
2040 stemmen