Volledig scherm
Het Vriezenveense gezin Kleise heeft een dagje plezier in De Waarbeek. Herman en Jenny hebben zelf twee kinderen en daarnaast twee pleegkinderen van 3 en 8. Dochter Dagmar en vriendin Elise (rechts) zijn er zaterdag bij om te helpen. © Christian van der Meij

Noodkreet Jarabee op vrolijke dag in Waarbeek: ‘We hebben te weinig pleeggezinnen!’

AUDIOHENGELO - Jeugdzorginstelling Jarabee heeft dringend behoefte aan nieuwe pleeggezinnen. Dat was de boodschap die zaterdag doorklonk op het dagje pretperk, dat door Jarabee aan pleeggezinnen werd aangeboden.

Zo’n zevenhonderd kinderen worden door Jarabee opgevangen, in circa zeshonderd pleeggezinnen. De meeste in Twente. „En dat zijn er te weinig”, zegt directeur Marian Oosterbroek van Jarabee. Volgens Ria van Dijk, trainer bij Jarabee en zelf ook pleegouder, zoekt Jarabee ‘gewone gezinnen met speciale capaciteiten’.

Druk

Er staan bijna 50 kinderen op een wachtlijst. Dat is al jaren het geval, dus de roep om nieuwe pleeggezinnen is niet nieuw. „Maar”, zegt Oosterbroek, „de druk is wel toegenomen. We vangen steeds minder kinderen op binnen de muren van een instelling, omdat we vinden dat kinderen in een gezinssituatie moeten opgroeien. Maar de problematiek is ook toegenomen. Waardoor? Dat zijn we nu aan het analyseren.”

Matcher

Potentiële pleeggezinnen doorlopen eerst een heel traject, voordat ze een kind toegewezen krijgen. Dat laatste gebeurt door een ‘matcher’, zoals Paul Nijhuis. „Ik lees de dossiers en ga met de natuurlijke ouders in gesprek. Dan vraag ik wat ze belangrijk vinden. Zoals geloof, in een stad of dorp wonen, wat opvoedingswaarden zijn. Daar houden we rekening mee. Als de kinderen ouder dan twaalf zijn ga ik ook met hen in gesprek.”

Duidelijk

Niet elk pleeggezin is geschikt voor elk kind. Van Dijk: „We zoeken een gezin bij een kind, nooit een kind voor een gezin.” En pleeggezinnen beginnen nooit onvoorbereid aan het avontuur. „Ook een besluit om er mee te stoppen, is een goed besluit”, zegt Van Dijk. „Het is fijn wanneer mensen merken dat pleegzorg toch niet bij hen past. En dat dit duidelijk wordt voordat er een pleegkind wordt geplaatst.”

Wachtlijst

Matcher Roelanda Bos vraagt op 1Twente aandacht voor het tekort aan pleeggezinnen. Ze vertelt dat er zo'n 50 kinderen op de wachtlijst staan en dat er tien pleeggezinnen zijn. "De pleeggezinnen die er nu zijn, matchen net niet met de kinderen die nu op de wachtlijst staan. We hebben dus nog heel veel gezinnen nodig om voor ieder kind een passende plek te vinden." Beluister het complete interview hieronder.