Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

NS gaat door met omroepen in het Twents: 'Doot heanig an’

Doot heanig an!’. NS laat conducteurs voortaan vaker in het Twents omroepen in de trein. Proeven met in het dialect omroepen in de trein, waren volgens het spoorbedrijf dermate succesvol dat de pilot een definitief vervolg krijgt.

Een jaar geleden lanceerde NS de pilot waarin conducteurs in het dialect omroepen in de trein. Het moest bijdragen aan een gevoel van gastvrijheid en vriendelijkheid naar de reizigers, zo stelde bedenker en NS-woordvoerder Erik Kroeze eerder.

Vastgelegd in programma

De resultaten van de pilot zijn ‘heel goed’, vertelt Kroeze nu. Het spoorbedrijf heeft het ‘dialectomroepen’ vastgelegd in een speciaal programma, waarin ‘veel aandacht is voor persoonlijk omroepen’. Kroeze: „Dat betekent dat conducteurs hun omroepbericht persoonlijk maken op een manier die bij hen past en die past bij het publiek in de trein, het moment van de dag, de bestemming en bij evenementen van die dag.”

NS benadrukt dat conducteurs nooit verplicht worden om in het dialect om te roepen. „Collega's die in het Twents willen omroepen in treinen met bestemming Twente, kunnen dat zeker doen. Zolang de basisinformatie maar voor iedereen verstaanbaar is in het Nederlands. Dus zie het als persoonlijk extraatje voor de reizigers.”

Olievlek

Kroeze, geboren in Ootmarsum, bedacht het in dialect omroepen in de trein. Collega's op de trein pakten het op, waarna de pilot zich ‘als een olievlek door het land verspreidde’, aldus Kroeze. „In de trein naar Schiphol roepen we in het Nederlands en Engels om, dus waarom in de trein naar Twente niet in het Twents?”.

Benieuwd hoe zo'n Twentse omroep klinkt in de trein? Check het hier: