NS start proef met omroepen in het Twents: 'Doot heanig an'

VideoENSCHEDE - 'Doot heanig an!'. De NS is deze week met een proef gestart waarbij conducteurs in het Twents de dienstregeling omroepen. Afhankelijk van de reacties wil het spoorwegbedrijf kijken of er vaker Twents gesproken gaat worden in de trein. „Het geeft een gevoel van gastvrijheid.”

„Beste leu en wichter, goeiendag!”, roept conducteur Erik Haakmeester door de microfoon bij aankomst op station Zwolle. „A'j wilt, dan kö'j hier nog vedan.” Geïnspireerd door het nieuws dat Nedersaksisch een officieel erkende taal wordt, werd Haakmeester woensdag door zijn werkgever gevraagd om de dienstregeling in dialect om te roepen.

Gastvrijheid

Die 'dienstregeling in het Twents' is geen dagelijkse kost, bevestigt ook NS-woordvoerder Erik Kroeze. „We willen kijken of het in dialect omroepen bijdraagt aan het gevoel van gastvrijheid en vriendelijkheid naar onze reizigers. De conducteurs die we gevraagd hebben vonden het heel leuk om te doen, maar we zijn vooral benieuwd naar de reacties van onze reizigers.”

Kroeze, afkomstig uit Ootmarsum, reist zelf ook regelmatig met de trein. „Als we dan richting het oosten rijden en ik hoor een conducteur met zo'n lekkere Twentse tongval, dan voel ik me al gelijk helemaal thuis. In de trein naar Schiphol roepen we in het Nederlands en Engels om, dus waarom in de trein naar Twente niet in het Twents?”.

Quote

In de trein naar Schiphol roepen we in het Nederlands en Engels om, dus waarom in de trein naar Twente niet in het Twents?

Erik Kroeze, woordvoerder NS

Eigen keuze

De NS benadrukt dat het in dialect spreken een keuze van de conducteurs zelf blijft. „We gaan ze niets opleggen”, zegt Kroeze. „Collega's die het willen, geven we de gelegenheid om het doen.”

Vaste regels over wanneer en in welke trein er Twents wordt gesproken, zijn er nog niet. Kroeze: „In de trein van Den Haag naar Enschede kan ik me voorstellen dat er pas in het Twents wordt omgeroepen zodra de trein de Randstad uit is en richting de Veluwe rijdt.”

En Keolis?

Vervoersmaatschappij Keolis, die de spoorlijn Enschede-Zwolle exploiteert, zegt vooralsnog geen plannen te hebben voor een 'Twentse dienstregeling'. „Wij maken gebruik van een automatische omroepinstallatie en daardoor is het nu nog te veel werk om alles in het Twents in te spreken”, zegt woordvoerder Lotte Hendriksen. „Maar het is wel een leuk initiatief.”

Poll

NS start proef met omroepen in het Twents

  • Onmeunig mooi, we mogen trots zijn op onze taal! (59%)
  • Reizigers van buiten Twente verstaan daar toch niks van? (23%)
  • Goed begin, nu nog snellere verbindingen naar Twente (19%)
4203 stemmen
Volledig scherm
© ANP