Oegandesen zien geen racisme in Rossumse 'inboorlingen'
ROSSUM - De discussie of de Rossumse Sjeesköttels zich bij het carnaval schuldig hebben gemaakt aan racisme borrelt onder de feestvierders nog wat na. Twee Oegandese muzikanten, die langs de kant de Oldenzaalse optocht bewonderden, snappen weinig van de ophef.
“Ik voel me niet geschoffeerd, of beledigd. Het was gewoon lol”, zegt Fosca Musirike, één van hen. Ze gingen juist breedlachend met de als Afrikanen uitgedoste carnavalisten op de foto.
Inboorlingen
De Rossumse wagenbouwvereniging De Sjeesköttels kreeg vooral op sociale media er van langs. Ze deden mee aan de carnavalsoptochten van Oldenzaal (zondag) en in die van Rossum (zaterdag). De deelnemers van de loopgroep waren bruin geschminkt; ze kregen er van langs. Criticaster spraken over een verwerpelijke 'inboorlingen-look'
Musirike en zijn collega-muzikant zagen het anders. Ze zijn in hun land werkzaam als maatschappelijk werker, vooral actief om kinderen in achterstand posities te helpen. Bijvoorbeeld via muziekprojecten. Ze zijn momenteel in Nederland om muzikale contacten te leggen en fondsen te werven voor hulpprojecten. Het was voor het eerst dat ze het Nederlandse carnaval zagen. Ze waren - gekleed als koks - op pad met het voormalige feestgezelschap de Qacker Band.
Onbegrijpelijke ophef
Musirike: “Ik begrijp de ophef niet zo. Ik heb dit ook niet opgevat, alsof zij mensen in Afrika als dom wilden afgebeelden. En mensen in Afrika zijn nu eenmaal overwegend zwart, of bruin. Dus ze lieten in die zin de realiteit zien. Ik zou het omdraaien. Als wij in Afrika zo’n feest zouden hebben, hoe zou ik dan Nederlanders uitbeelden? Om te beginnen zou ik mee helemaal spierwit schminken.”
Keihard genegeerd
Het thema van De Sjeesköttels was dit jaar: Noe goa'j 't beleaven, Afrika komt tot leaven. De deelnemers van de loopgroep waren bruin geschminkt. Dat leidde tot onder andere een reactie op Facebook, onder de naam Movement X: 'Blackface anno 2018. Welkom in beschaafd Nederland waar non-stop de gevoelens en emoties van zwarte kinderen keihard wordt genegeerd'.
We schieden door
De Sjeesköttels waren zich van geen kwaad bewust. Voorzitter Luuc Siemerink verklaarde later: “Ons thema was Afrika. Daar horen donkere mensen bij. Ik heb Afrikaanse vrienden, die maken daar geen punt van." Ook de voorzitter van de Oldenzaalse optochtcommissie noemde de ophef ‘belachelijk’. “We schieten door met z'n allen. Dit is carnaval, niet meer en niet minder."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.