Volledig scherm
Oegandees Fosca Musirike (links) en zijn collega vonden de uitdossing van De Sjeesköttels totaal niet kwetsend. Ze gingen er graag mee op de foto. © x

Oegandesen zien geen racisme in Rossumse 'inboorlingen'

ROSSUM - De discussie of de Rossumse Sjeesköttels zich bij het carnaval schuldig hebben gemaakt aan racisme borrelt onder de feestvierders nog wat na. Twee Oegandese muzikanten, die langs de kant de Oldenzaalse optocht bewonderden, snappen weinig van de ophef. 

“Ik voel me niet geschoffeerd, of beledigd. Het was gewoon lol”, zegt Fosca Musirike, één van hen. Ze gingen juist breedlachend met de als Afrikanen uitgedoste carnavalisten op de foto.

Inboorlingen

De Rossumse wagenbouwvereniging De Sjeesköttels kreeg vooral op sociale media er van langs. Ze deden mee aan de carnavalsoptochten van Oldenzaal (zondag) en in die van Rossum (zaterdag). De deelnemers van de loopgroep waren bruin geschminkt; ze kregen er van langs. Criticaster spraken over een verwerpelijke 'inboorlingen-look' 

Musirike en zijn collega-muzikant zagen het anders. Ze zijn in hun land werkzaam als maatschappelijk werker, vooral actief om kinderen in achterstand posities te helpen. Bijvoorbeeld via muziekprojecten. Ze  zijn momenteel in Nederland om muzikale contacten te leggen en fondsen te werven voor hulpprojecten. Het was voor het eerst dat ze het Nederlandse carnaval zagen. Ze waren - gekleed als koks - op pad met het voormalige feestgezelschap de Qacker Band.

Onbegrijpelijke ophef

Musirike: “Ik begrijp de ophef niet zo. Ik heb dit ook niet opgevat, alsof  zij mensen in Afrika als dom wilden afgebeelden. En mensen in Afrika zijn nu eenmaal overwegend zwart, of bruin. Dus ze lieten in die zin de realiteit zien. Ik zou het omdraaien. Als wij in Afrika zo’n feest zouden hebben, hoe zou ik dan Nederlanders uitbeelden? Om te beginnen zou ik mee helemaal spierwit schminken.”

Keihard genegeerd

Het thema van De Sjeesköttels was dit jaar: Noe goa'j 't beleaven, Afrika komt tot leaven. De deelnemers van de loopgroep waren bruin geschminkt. Dat leidde tot onder andere een reactie op Facebook, onder de naam Movement X: 'Blackface anno 2018. Welkom in beschaafd Nederland waar non-stop de gevoelens en emoties van zwarte kinderen keihard wordt genegeerd'.

We schieden door

De Sjeesköttels waren zich van geen kwaad bewust. Voorzitter Luuc Siemerink verklaarde later: “Ons thema was Afrika. Daar horen donkere mensen bij. Ik heb Afrikaanse vrienden, die maken daar geen punt van." Ook de voorzitter van de Oldenzaalse optochtcommissie noemde de ophef ‘belachelijk’. “We schieten door met z'n allen. Dit is carnaval, niet meer en niet minder."

Volledig scherm
Stralend op de foto, terwijl de bekritiseerde Rossemse Afrika-groep langs loopt. Onbegrijpelijke ophef, vinden ze. © x