Volledig scherm
Fragment uit de video van PVV Overijssel © Videostill

OM reageert op video waarin PVV roetveegpiet ‘ontvoert’

ENSCHEDE - De video van PVV Overijssel, waarin een roetveegpiet ‘ontvoerd’ wordt om alsnog zwart geschminkt te worden, maakt de tongen los. Ook het Openbaar Ministerie (OM) heeft de beelden gezien.

De PVV Overijssel deelde de video vrijdagavond op social media. De partij, groot voorstander van Zwarte Piet, toont een ingestudeerd filmpje, waarbij een roetveegpiet wordt ontvoerd. De beelden, inmiddels al meer dan 80.000 keer bekeken, maken honderden reacties los op social media, waaronder de Facebookpagina van deze krant.

De reacties zijn wisselend: de een is lovend (‘super’, ‘awesome’ en ‘zo hoort het’), maar er zijn ook veel mensen die kritiek hebben op de video (‘hier sla je de plank volledig mis’ en ‘jammer dat het zo ver moet komen’).

Reactie OM

Op Twitter vragen mensen zelfs aan het Openbaar Ministerie of de video geen strafbare feiten bevat.  „Voor- én tegenstanders van zwarte piet mogen aandacht vragen voor hun standpunt, zolang dat niet op strafbare wijze gebeurt”, reageert een woordvoerder van het OM.

PVV’er Joeri Pool, een van de hoofdrolspelers in het anderhalf minuut durende filmpje, geeft aan dat het duidelijk met een knipoog is bedoeld. ,,Je merkt dat de hele discussie veel teweegbrengt. We wilden het daarom met een knipoog aanpakken. Zo moet je het filmpje ook zien. Je ziet ook gelijk reacties van linkse lui die van een kidnap spreken, maar die mensen zien nergens de humor van in. We roepen absoluut niemand op om roetveegpieten zwart te schminken. Het is gewoon humor.”