Volledig scherm
Onweer boven Enschede © Lieke Fonferek

Onweer, regen en windstoten: vanmiddag code geel in Twente

In Twente en de Achterhoek geldt vanmiddag vanaf 15.00 uur code geel. Het KNMI verwacht veel regen en hagel in korte tijd. Ook worden er enkele onweersbuien verwacht en trekt de wind aan, met windstoten van 60 tot 70 kilometer per uur.

Door de pittige en felle buien is er ook kans op blikseminslag, zo waarschuwt het KNMI. Het weerinstituut roept op om open water te mijden en niet te schuilen onder bomen. Code geel is van kracht tot 20.00 uur maandagavond.

Regenachtige dagen

De komende dagen blijft de temperatuur onder het gemiddelde liggen. Het wordt maximaal 20 graden. Met name dinsdag en donderdag wordt er veel neerslag verwacht. ,,Het voelt de komende dagen een beetje als september. De zomer bereikt namelijk een dieptepunt wat de temperatuur betreft. Op veel plaatsen blijft het kwik onder de 20 graden. Ook vallen er stevige onweersbuien’’, voorspelt Diana Woei van Weerplaza.

Wisselvallig

Het weerbeeld is tamelijk wisselvallig. Vandaag komen er eerst in het westen en noordwesten buien voor, lokaal met onweer. De buien verplaatsen in de loop van de dag naar het oosten. Daarbij is volgens Weerplaza kans op hagel en lokaal veel regen, 20 tot 30 mm. De verschillen in neerslag zijn groot, het kan op sommige plaatsen ook nagenoeg droog blijven. Naast buien komt de zon ook geregeld tevoorschijn.

Sterrenregen

De bewolking belemmert vanavond en vannacht het zicht op de vallende sterren. Vannacht is de pieknacht van de vallende sterren van de Perseïden. Alleen de helderste exemplaren zijn met het blote oog te zien. Het beste kijkmoment is tussen 4 en 5 uur, net na maansondergang en voordat het licht begint te worden. In Oost-Nederland komen veel wolkenvelden voor en is de kans op opklaringen klein. Bovendien trekken enkele buien over het land. Voor degenen die buiten de meteoren willen spotten is het dus handig om voor de zekerheid een poncho bij de hand te hebben.

In de tweede helft van de week verandert er weinig, het tamelijk onbestendige zomerweer met enkele buien houdt aan. De middagtemperatuur gaat wel een fractie omhoog maar het blijft nog steeds aan de koele kant voor deze fase van augustus.