Volledig scherm
PREMIUM
Spreeuwen broeden nog overal in Twente en de Achterhoek, maar sluipenderwijs nemen de aantallen van jaar tot jaar af. Foto Hennie Gunnink © J Bengevoord

Ook mussen en spreeuwen verdwijnen in hoog tempo

Na berichtgeving over het verdwijnen van driekwart van de insecten uit ons land volgen nu alarmerende studies over vogels. Niet alleen zeldzame vogels worden bedreigd, maar ook algemene soorten als mus, spreeuw, waterhoen en roek komen in de gevarenzone.

Landbouwminister Carola Scholten ontvangt vandaag in Apeldoorn de dikke Vogelatlas van Nederland. Dit boekwerk is het resultaat van jarenlang onderzoekswerk, waaraan in Twente en de Achterhoek honderden leden van lokale vogelwerkgroepen hebben bijgedragen. Ondanks lichtpuntjes is de boodschap somber. Het gaat bergafwaarts met een groot aantal vogels, zo blijkt uit het eerder verschenen Bedreigde Vogels van Nederland waarin de conclusies worden getrokken uit al dat telwerk voor de vogelatlas. De rode lijst van bedreigde vogelsoorten in ons land is lang en ook heel algemene soorten nemen snel in aantal af, concluderen Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming.