Volledig scherm
Arts Tim Verhagen plaatste een tweet over een patiënt die al 100 dagen in ZGT ligt, maar waarvoor geen plek in een zorginstelling te vinden is. Hij bracht een discussie op gang. © Cees Elzenga/hetoog.nl

Ook na 103 dagen nog geen verpleeghuis voor ZGT-patiënt uit Oldenzaal

ALMELO – Na 100 dagen was er geen plek in het verpleeghuis en na 103 dagen nog steeds niet. Het spoedoverleg rond de oude, hulpbehoevende man uit Oldenzaal die al maanden in ziekenhuis ZGT verblijft, leverde deze woensdagmorgen niets op.

,,Tot onze grote spijt’’, licht woordvoerder Joeri Veen van zorgkantoor Menzis toe. Volgens hem is sprake van een zeer exceptionele situatie. Waarmee de betrokkenen zich volgens Veen overigens niet willen vrijpleiten.

,,Wat er gebeurt met deze patiënt is namelijk niet goed gegaan. Dat vinden het Zorgkantoor en de meerdere grotere ouderenzorginstellingen die bij het overleg aanwezig waren.’’ Er valt niet één partij aan te wijzen die verantwoordelijk is voor de huidige impasse, zegt Veen.

Uitzonderlijke situatie

Het Zorgkantoor is in principe verantwoordelijk voor voldoende geschikte zorg in de regio Twente. Daarvan is volgens Joeri Veen in algemene zin sprake, maar hij erkent ook dat de zorg in bepaalde uitzonderlijke situaties tekort schiet. Daarvan is deze patiënt een voorbeeld.

Ook de Oldenzaalse patiënt zelf, en/of zijn familie, dragen verantwoordelijkheid door hun keuze voor een verpleeghuis van de Zorggroep Sint Maarten. Die organisatie heeft drie huizen in Oldenzaal, de stad waar de patiënt eerder in een appartement woonde. Sint Maarten heeft een wachtlijst, aldus bestuurder Patricia Bangma, er is nu geen plaats.

,,Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor meerdere verpleeghuizen in de regio. ZGT en het Zorgkantoor kijken nu met meerdere zorgaanbieders wat ze voor deze man kunnen betekenen.’’ Mogelijk is elders in de regio Twente eerder plaats voor hem dan in Oldenzaal. Maar vooralsnog kozen de patiënt en zijn familie daar niet voor, aangezien de kleine kring van mantelzorg alleen in Oldenzaal iets voor de man kan betekenen.

Het ingewikkelde aan de kwestie is dat de patiënt niet in elk verpleeghuis terecht kan. De patiënt heeft meervoudige problemen. Behalve intensieve somatische zorg, heeft hij meer nodig om meerdere vlakken. Complexe zorg, wat niet elk verpleeghuis kan bieden of faciliteren.

Twitterbericht

Zorgkantoor Menzis, dat de woordvoering doet, heeft ‘geen idee’ of de patiënt deze week nog het ziekenhuis kan verlaten. Er is over dit specifieke geval contact met het ministerie van VWS. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bemoeit zich persoonlijk met de kwestie, sinds ZGT-arts Tim Verhagen via berichtendienst Twitter een tweet de wereld instuurde waarin hij zijn hart liet spreken.

Verhagen twitterde het volgende: ‘100 dagen ligt hij nu in het ziekenhuis. Niet echt omdat hij ziek is, maar vooral oud en hulpbehoevend. 100 dagen geleden nam ik hem op. Het ging thuis niet meer. 100 dagen later is er geen mens of instantie die de ruimte heeft om voor hem te zorgen.’

Ingewikkeld 

Zorgkantoor Menzis stelt dat het overleg rondom de patiënt nog steeds voortduurt. ,,ZGT kijkt samen met zorginstellingen of hij toch niet ergens een plek kan krijgen. Dat kan uren duren, maar ook dagen. Als het niet zo ingewikkeld lag, was het al lang gelukt.’’