Toon Weierink met de eerste kentekenplaat uit 1978.
Volledig scherm
Toon Weierink met de eerste kentekenplaat uit 1978. © Privé

Ootmarsummer Toon Weierink had in 1978 primeur nieuwe kentekenplaat

OOTMARSUM - Op een elektrische auto van Natuurmonumenten is deze week het eerste exemplaar van de tiende serie kentekenplaten bevestigd. Ruim 40 jaar geleden, bij de presentatie van de vierde serie, was die eer weggelegd voor Toon Weierink uit Ootmarsum. Zijn uit Duitsland ingevoerde BMW kreeg het kenteken DB-01-BB. Die unieke gele plaat heeft hij altijd bewaard, de auto is al lang ingeruild maar nog steeds is hij het Zuid-Duitse automerk trouw gebleven.

Na twee series met blauwe kentekenplaten werd in 1973 voor het eerst de gele kentekenplaat op de markt gebracht. Vijf jaar (oktober 1978) kreeg Weierink een kentekenplaat uitgereikt met de codering DB-01-BB. Met de taart werd hem ook een taart aangeboden door twee medewerksters van de kring Twente van de Bescherming Bevolking. Een extraatje dat alles te maken had met de codering waarvoor gekozen was.

De letters in de kentekenplaat op de BMW van Weierink staan ook voor de afkorting Dagelijks Bestuur Bescherming Bevolking. Reden voor de organisatie om een taart te bezorgen bij de Ootmarsummer met daarop de boodschap ‘Het Dagelijks Bestuur BB wenst u veel veilige kilometers’. 

‘Uitstelgedrag’

De eerste auto met een kentekenplaat uit een nieuwe serie gaat altijd naar een goed doel. Was dat in 1978 de BB, nu is gekozen voor Natuurmonumenten. Om te voorkomen dat mensen ‘uitstelgedrag’ gaan vertonen bij de aankoop van een nieuwe auto maakt de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) nooit bekend wanneer de overstap wordt gemaakt naar de volgende serie.  De huidige combinatie XX-999-X, ingevoerd in 2015, is nu ingeruild voor de combinatie X-999-XX.

Toon Weierink met agent Kottink die voor het eerst een auto met het nieuwe kenteken onder ogen krijgt.
Volledig scherm
Toon Weierink met agent Kottink die voor het eerst een auto met het nieuwe kenteken onder ogen krijgt. © Privé