Volledig scherm
2018-07-04 21:09:24 MAASTRICHT - Violist en concertleider Andre Rieu op het podium tijdens zijn eerste concert van de concertreeks met het Johan Strauss Orkest op het Vrijthof. ANP KIPPA MARCEL VAN HOORN © ANP

Oproep Hengelose schrijver: Rieu stop toch met dat lied

HENGELO - De Hengelose schrijver Frank Krake doet uit de grond van zijn hart een  beroep op André Rieu om het beladen ‘Alte kameraden’ nooit meer te spelen. 

Krake heeft, zegt hij, de vioolvirtuoos vorige week al een mail gestuurd met de oproep te stoppen met dit lied. Hij heeft tot zijn teleurstelling geen antwoord gekregen. Inmiddels is er ophef ontstaan over het nazilied Alte Kameraden, dat al jaren onderdeel is van Rieu's repertoire. Krake: “Het zou hem sieren er afstand van de nemen. Het kost hem niets. Voor deze heeft Rieu 10.000 andere mooie stukken.”

Gruweldaden

Het lied – een vrolijke militaire mars –staat symbool voor de gruweldaden van de nazi’s. In het concentratiekamp Neuengamme werd het dagelijks gespeeld; het werd zelfs ten gehore gebracht als gevangenen werden opgehangen.

Rieu prees de mars op een VNG-conferentie aan als een lied dat voor elke raadsvergadering gezongen kon worden, om de saamhorigheid te vergroten. Volgens zijn zoon wist hij niet van die beladen geschiedenis. Het is echter voor de artiest geen reden om het niet meer te spelen. "De componist heeft het immers nooit bedoeld als nazilied".

Rillingen

Krake is de schrijver van de bestseller De Laatste Getuige, het levensverhaal van Wim Aloserij uit Lochem, die vorige maand op 94-jarige leeftijd overleed. De Lochemmer overleefde Neuengamme. Krake: “Wim vertelde me meerdere keren dat hij altijd rillingen kreeg over zijn hele lijf als hij het hoorde. Zelfs 73 jaar later werd hij er echt letterlijk onwel ervan.”

Krake vindt niet dat Rieu excuus hoeft te maken, als hij die beladen geschiedenis niet wist. “Maar er afstand van nemen is het minste wat hij kan doen.”

De stichting Vrienden van Neuengamme wil, zoals gemeld,  ook dat hij afstand neemt van de mars.

Volledig scherm
Wim Aloserij (94) en Frank Krake bij presentatie van het boek 'De laatste getuige'. © Emiel Muijderman