Volledig scherm
Minister Hugo de Jong bemoeit zich met het incident. © ANP

Oude man ligt al 100 dagen in Twents ziekenhuis: niemand wil voor hem zorgen

pollALMELO - Een noodkreet van chirurg Tim Verhagen over een patiënt die al honderd dagen in ziekenhuis ZGT ligt en waarvoor niemand kan of wil zorgen, zorgt voor commotie op Twitter. Zelfs minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid biedt zijn hulp aan.

Verhagen schrijft dat hij de patiënt honderd dagen geleden opnam. Hij ligt er nog. ‘Niet omdat hij ziek is, maar vooral oud en hulpbehoevend. (…) Het ging thuis niet meer. 100 dagen later is er geen mens of instantie die de ruimte heeft om voor hem te zorgen.’

Kaartje sturen

Volledig scherm
Chirurg Tim Verhagen. © eigen foto

Als Verhagen de tweet plaatste om aandacht te vragen voor een maatschappelijk probleem, dan is dat gelukt. Secretaris-generaal Erik Gerritsen van het ministerie van VWS reageert dat het ‘niet hoeft te gebeuren dat iemand zo lang op hulp wacht’. ‘Benieuwd of het ziekenhuis heeft opgeschaald’, reageert hij. Ook minister De Jonge wil meer informatie. Zijn reactie: ‘Vervelend dat er nog geen plek is gevonden. Zouden wij eens mee mogen kijken?’

Meerdere mensen willen de patiënt een kaart sturen. Een vrouw biedt aan om hem te bezoeken. Ze meldt dat de afstand in dit geval geen probleem is.

Beddentekort

Verhagen stond vanmorgen op de operatiekamer en had geen tijd voor een toelichting. Zijn tweet van zondagmorgen is 624 keer gedeeld, 700 geliked en van 135 reacties voorzien.

De tweet raakt aan een breder maatschappelijk probleem dat verpleeghuizen kampen met een beddentekort, waardoor ze soms ‘nee’ moeten verkopen aan ziekenhuispatiënten. Die houden onnodig lang een duur ziekenhuisbed bezet. Behalve het financiële aspect, raakt de kwestie ook in menselijk opzicht een gevoelige snaar. Diverse reacties op Twitter reppen van een herkenbaar probleem.

Een patiënt reageert dat hij zelf ook al 13 dagen wacht op goede zorg, waardoor hij het ziekenhuis niet kan verlaten. Deze patiënt ligt voor zover bekend niet in ZGT in Almelo.

Poll

Oude man al 100 dagen in Twents ziekenhuis: niemand wil voor hem zorgen

  • Dit is precies waarom ze al die verzorgingshuizen niet hadden moeten sluiten (90%)
  • Hoezo niemand? In het ziekenhuis wordt vast goed voor ‘m gezorgd (4%)
  • Als noaberschap hoger in het vaandel zou staan, hadden we dit soort situaties niet (6%)
5670 stemmen