Overijssel wil geen afvoerputje van toerisme in westen worden
DEN HAAG/ZWOLLE - Toeristen lopen elkaar onder de voet in Amsterdam en dus leeft het idee hen meer te spreiden. „Maar wij willen geen overloopgebied voor volstromende grachten zijn”, zegt Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum.
Natuurlijk zijn en blijven toeristen uit China, Japan en de VS van harte welkom in Overijssel. Of ze nu willen verpozen in het coulisselandschap van Twente, Giethoorn opzoeken of de Hanzesteden verkiezen - de provincie die zichzelf afficheert als ‘de tuin van Nederland’ zal ze met open armen ontvangen.
Verkeerd signaal
Maar van de status als ‘overloopgebied’ van Amsterdam, de hoofdstad waar massa’s toeristen elkaar verdringen voor de Nachtwacht of in file over de grachten schuifelen, voelt Eddy van Hijum niets. Hij woont vandaag in de Tweede Kamer een hoorzitting bij over spreiding van toeristen over het land.
„Nog los van de vraag of toeristen zich wel laten spreiden, vinden we dit een verkeerd signaal”, zegt Van Hijum, die toerisme in portefeuille heeft. „De discussie zou veel meer moeten gaan over de kwaliteit en kracht van de regio’s zelf. Wij, als Overijssel, blijven daar met Twente en de andere regio’s ook op inzetten.”
Noabers
Ondertussen zou Nederland toeristisch gezien ook grenzen moeten durven stellen. „Soms moet je kunnen zeggen: genoeg is genoeg, we kunnen niet meer aan.”
Het oosten blijft zich wat betreft het bezoek van buitenlandse toeristen vooral richten op de ‘noabers’ ofwel de gasten uit het naburige Duitsland en België. Van Hijum: ,,We zijn in 2016 met 17,2 procent gestegen qua buitenlandse gasten. Bezoek van ver is interessant, maar bij de buren liggen onze kansen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten.