Volledig scherm
Boerenprotest in Zwolle. © Frans Paalman

Overijsselse gedeputeerde trekt stikstofregels niet in

ZWOLLE - Overijssel trekt de stikstofregels niet in. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher heeft ten overstaan van een plein vol demonstrerende boeren wel zijn excuses aangeboden voor de onduidelijkheid die afgelopen week is ontstaan, maar deed niet waar de boeren voor kwamen, namelijk de nieuwe stikstofregel intrekken.

Ten Bolscher nodigde een afvaardiging van de boeren uit om dinsdagavond op het provinciehuis in Zwolle met elkaar in gesprek te gaan, om samen een oplossing te vinden. „Ik wil samen zoeken naar oplossingen die we bij de twaalf provincies en het ministerie op tafel kunnen leggen om te zorgen dat we aan het eind samen een goed verhaal met elkaar hebben.”

Daar legden de boeren zich echter niet bij neer. Zij eisten onmiddellijk een gesprek. Met succes. Op dit moment zijn vertegenwoordigers van LTO en Agrarisch Jongeren Kontakt in gesprek met gedeputeerden Ten Bolscher en Eddy van Hijum.

Boe-geroep

Zijn toespraak kwam Ten Bolscher op boe-geroep van de boeren te staan, die scandeerden ‘intrekken, intrekken, intrekken’. Maar hij liet zich niet vermurwen. „Mijn doel is om een duurzame landbouwsector te realiseren met een goede balans tussen ecologie en economie. Zodat boeren die aan het boeren zijn een goede boterham kunnen verdienen. Boeren blijven broodnodig.”

‘Intrekken kan niet’

Ten Bolscher hield vol dat duidelijkheid scheppen het doel is. „Regels uit Den Haag kunnen we hier niet intrekken.” Na lang aandringen deed hij een laatste toezegging. „We hebben een blanco papier om het gesprek aan te gaan.” Maar betekent dat dat de huidige beleidsregels zijn ingetrokken. Daar is de gedeputeerde duidelijk over. „Nee, die zijn broodnodig om vergunningverlening in provincie verder te helpen.”