Volledig scherm
Boeren verzamelen zich bij het provinciehuis in Zwolle. © Ewoud ten Kleij

Overijsselse politiek: ‘Schort stikstofmaatregel op’

ZWOLLE - Diverse politieke partijen in Overijssel willen dat de provincie de vorige week aangekondigde stikstofmaatregelen opschort. Zij steunen de boerenprotesten bij het provinciehuis in Zwolle.

Het CDA, de grootste partij in Overijssel, gaat woensdag in de Provinciale Staten-vergadering vragen naar de mogelijkheden om de regels op te schorten. „Het CDA is het niet eens met de situatie die nu is ontstaan. De onduidelijkheid is gezien de grote belangen onacceptabel”, aldus CDA-Statenlid Karin van der Toorn. „We willen de mogelijkheid om samen met het college te overleggen over de vraag welke stappen, keuzes en besluiten genomen moeten worden om de vergunningverlening te kunnen hervatten.”

‘Onverteerbaar’

Forum voor Democratie schaart zich achter de boeren. De tweede partij van Overijssel noemt het voor een provincie die grenst aan Duitsland ‘onverteerbaar’ dat vlak over de grens de EU-regels wel uitvoerbaar zijn, ‘terwijl dat bij ons tot onoverkomelijke problemen leidt.’ Dat standpunt wordt gedeeld door 50Plus, die partij wil een zelfde rekenmodel als in Duitsland. 

‘Diefstal’

Na de stikstofuitspraak van de Raad van State, eind mei, lag de vergunningverlening voor bouwprojecten in de buurt van natuurgebieden stil. Om dat uit het slob te trekken, is het sinds vrijdag weer mogelijk om onder bepaalde voorwaarden weer vergunningen te verlenen. Maar daarbij worden verworven rechten die nog niet gebruikt worden, afgenomen. Bijvoorbeeld van boeren die nog niet het maximaal toegestane aantal dieren houden. Boeren noemen dat diefstal. 

Toezegging

De gedeputeerde van Friesland zegde vrijdag na massaal boerenprotest bij het provinciehuis in Leeuwarden al toe de regels, die voor alle provincies moesten gaan gelden, voorlopig niet toe te passen. De boeren in Overijssel willen zo’n zelfde toezegging van de Overijsselse gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP).