Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Zilveren Kruis in Leiden © Zilveren Kruis

‘Patiëntenstop ZGT Almelo en Hengelo gaat mensen raken’

ALMELO/HENGELO - De patiëntenstop bij ziekenhuisgroep ZGT treft volgens Zilveren Kruis slechts een klein deel van haar cliënten. Om hoeveel mensen het ongeveer gaat, kan een woordvoerster echter niet zeggen.

De verzekeraar uit Leiden, onderdeel van Achmea, laat weten de stop net zo vervelend te vinden als ZGT. „Dit zal mensen raken”, aldus woordvoerster Christine Rompa van Zilveren Kruis. De ziekenhuisgroep, met vestigingen in Almelo en Hengelo, heeft dit jaar al te veel cliënten van Zilveren Kruis opgenomen. De patiëntenstop, die maandag ingaat en duurt tot 1 januari, moet voorkomen dat het gezamenlijk afgesproken plafond wordt overschreden. Als dat gebeurt, krijgt ZGT de kosten voor verzorging niet meer vergoed.

Toch al wachttijden

Omdat er geen nieuwe overeenkomst kon worden gesloten, heeft Zilveren Kruis besloten zelf op zoek te gaan naar een ander ziekenhuis voor haar cliënten. Volgens Rompa zal dat gelden voor slechts een deel van de cliënten. Spoedgevallen, zwangere vrouwen en mensen met psychologische problemen worden wel geholpen. „En voor een deel gaat het om ingrepen waarvoor toch al wachttijden gelden. Dan is het maar de vraag of de cliënt dit jaar sowieso nog bij ZGT geholpen kon worden.”

Dichtbij huis

Toch kan de woordvoerster niet uitsluiten dat cliënten worden verwezen naar ziekenhuizen in bijvoorbeeld Zwolle of Apeldoorn. „We kunnen niets uitsluiten. Maar we gaan er vanuit dat we onze cliënten dichtbij huis kunnen laten helpen. In welke mate dat lukt, is heel moeilijk te zeggen. Dat hangt ook af van welke zorg nodig is.”