Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Patiëntenstop ZGT Almelo en Hengelo voor patiënten Zilveren Kruis

ALMELO/HENGELO - Ziekenhuisgroep ZGT neemt vanaf maandag geen nieuwe patiënten meer op die zijn verzekerd via Zilveren Kruis. Daarbij gaat het om zogenoemde ‘planbare zorg’. Spoedgevallen worden nog wel aangenomen.

De patiëntenstop gaat maandag 14 oktober in en duurt voor de rest van het jaar. ZGT, met ziekenhuizen in Almelo en Hengelo, heeft dit jaar al te veel patiënten via Zilveren Kruis opgenomen. Bij planbare zorg gaat het om mensen die niet binnen 24 uur hoeven te worden geholpen. Patiënten die al bij ZGT in behandeling zijn, kunnen dat blijven. Behalve spoedgevallen worden ook zwangere vrouwen, mensen met psychiatrische problemen en verzekerden met een restitutiepolis (met vrije zorgkeuze) nog wel geholpen.

Plafond overschreden

Ziekenhuizen en verzekeraars maken elk jaar afspraken over het aantal verwachte patiënten en de vergoeding daarvoor. Daarbij wordt ook een plafond vastgesteld. Op basis van prognoses werd het ZGT duidelijk dat het plafond dit jaar met zo’n 2.000 patiënten zou worden overschreden. Onderhandelingen met Zilveren Kruis leidden niet tot een verhoogd contract, waarop de verzekeraar besloot om haar verzekerden onder te brengen bij andere ziekenhuizen. Als ZGT de zorg toch zou blijven geven, zou dat de ziekenhuisgroep zo'n 2 miljoen euro kosten.

Quote

We zitten er zeer mee in de maag

Financieel bestuurder Wolter Odding

Voor het eerst

Het is voor het eerst dat ZGT een stop voor mensen met een bepaalde verzekering heeft moeten instellen. „We zitten er zeer mee in de maag”, zegt financieel bestuurder Wolter Odding. Het gebeurt volgens hem wel vaker dat een plafond dreigt te worden overschreden. Maar dan wist het ziekenhuis een nieuw contract met de verzekeraar af te sluiten of nam ZGT toch patiënten aan zonder dat er een vergoeding tegenover stond. De huidige financiële situatie van de ziekenhuisgroep laat dat volgens Odding nu niet meer toe. Een directe oorzaak voor de forse toename van Zilveren Kruis-patiënten is volgens hem niet te geven.

Verder weg

De stop bij ZGT betekent dat Zilveren Kruis voor haar cliënten een ander ziekenhuis moet zoeken. Dat gebeurt zoveel mogelijk in deze regio. Maar aangezien de drukte bij de meeste ziekenhuizen groot is, is er volgens Odding een reële kans dat verwezen moet worden naar Deventer, Zwolle of Apeldoorn.

Bij Zilveren Kruis was vrijdagmorgen nog niemand beschikbaar voor commentaar. De stop geldt ook voor mensen met een polis bij verzekeraars die onderdeel uitmaken van Zilveren Kruis, zoals Interpolis, FBTO, Avéro Achmea en De Friesland. Zorgbemiddeling van Zilveren Kruis is bereikbaar via 071 - 364 02 80.