Volledig scherm
ENSCHEDE - Edwin Wagensveld, voorman van de extreemrechtse beweging Pegida Nederland. © Sem van der Wal

Pegida-voorman strijdbaar: 6 augustus nieuwe demonstratie

ENSCHEDE - Pegida wil 6 augustus in Enschede demonstreren. Dat meldt voorman Edwin Wagensveld direct na zijn vrijlating, eerder deze avond.

Daarmee stuurt Pegida aan op een confrontatie met gevolgen voor Enschede. De kans dat die dag gedemonstreerd mag worden lijkt klein, omdat op 6 augustus in Enschede ook de finale gespeeld wordt van het EK voetbal voor vrouwen. Wagensveld zegt dat hij de aanvraag woensdag indient.

Kategorie C

 „Ook weer met de band Kategorie C, Britain First en een Franse politicus. Als we dan niet mogen demonstreren gaat de commercie voor de vrijheid van meningsuiting”, zegt Wagensveld. „We dagen de burgemeester uit op 6 augustus opnieuw de noodverordening in te zetten. Leuk voor de stad, tijdens zo’n finale.” Wagensveld zegt met opzet de kwestie zo op scherp te willen zetten.

Klemgereden

De Pegida-voorman werd zondag aangehouden op de parkeerplaats bij Van der Valk aan de Zuiderval in Enschede. Volgens hem gaf de politie aan dat hij zich in een gebied bevond waar hij zich niet zou mogen bevinden. „Maar ik was niet aan het demonstreren en ik had geen persoonlijk gebiedsverbod. Dat kan alleen een rechter uitspreken. Ze hadden me ook kunnen waarschuwen, maar in plaats daarvan werd ik door vier auto’s klemgereden en met mijn vrouw naar het arrestantencomplex in Borne gebracht.”