Volledig scherm
De ravage aan de Arthur van Schendelstraat in Hengelo © News United/Jack Huygens

Politie: Autobranden in Hengelo zijn aangestoken

videoHENGELO - De brand waarbij zondagnacht zes geparkeerde auto’s in Hengelo zijn uitgebrand, is aangestoken. Dat blijkt uit onderzoek van de technische recherche van de politie. De uitkomst is zojuist bekend geworden.

De personenauto’s stonden op een parkeerplaats aan een hofje aan de Arthur van Schendelstraat, in de Hengelose wijk Groot Driene. Daar stonden zes wagens, drie tegenover drie. De beide middelste, een Volkswagen Golf TDI en een Audi, werden het zwaarst beschadigd. Daar lijkt de brand te zijn gesticht.

De politie roept getuigen op. ,,Misschien zijn er buurtbewoners die iets hebben gezien of die camerabeelden hebben gemaakt’’, aldus een woordvoerder van de politie.

Hybride

In een bericht op twitter meldde de brandweer maandagmorgen dat zes auto’s waren uitgebrand, waaronder een elektrische. Dat bleek bij navraag niet te kloppen. Wel stond een Toyota hybride bij de zes (zwaar) beschadigde wagens.

De suggestie dat de verwoestende brand door een defecte accu in die Japanse auto zou zijn veroorzaakt, werd door een langdurige gebruiker direct tegengesproken. ,,Dit is echt onmogelijk. Een Toyota wordt opgeladen door zijn eigen motor en alleen als die aan staat. In Toyota’s worden geen lithium-ion batterijen maar NiMH batterijen toegepast. Toyota acht de li-ion batterijen nog niet genoeg betrouwbaar, met het oog op ontploffingsgevaar.’’

Aanmaakblokjes

Met de brandende auto’s kwam in Hengelo ook de angst van weleer terug. De stad werd jaren geleden opgeschrikt door tientallen autobranden. Die werden met barbecue-aanmaakblokjes gesticht. Er werden twee daders gepakt, die los van elkaar hadden huisgehouden.