Volledig scherm
Inbreker, inbraak, dief. © Thinkstock

Politie ziet geen toename, maar afname in aantal inbraken in Twente

Politie Oost-Nederland stelt dat er geen sprake is van een toename van het aantal inbraken in Twente en met name Enschede. Volgens cijfers uit de inbraakmonitor van het Inboelverzekering Informatiecentrum (IIC) is er de afgelopen maanden een opvallende trendbreuk zichtbaar. De politie noemt de cijfers echter niet correct. Sterker nog: het aantal inbraken is in Twente afgenomen.

Volgens IIC zou er sprake zijn van een stijging van het aantal inbraken in Twente met liefst 17,4 procent. Het gaat hierbij om een vergelijking van de eerste maanden van 2019 met de eerste vier maanden van 2018. De politie is verrast door de conclusies en betwist deze, aldus een woordvoerder. 

Uit de eigen inbraakcijfers valt volgens de politie de conclusie te trekken dat er een daling is te zien van meer dan een kwart, namelijk 27 procent. In heel Overijssel gaat het om een daling van 34 procent, waar IIC in de inbraakmonitor spreekt over een daling van 13,8 procent. Zowel de Twentse regio als de provincie Overijssel staan er dus goed voor in vergelijking met de eerste vier maanden van 2018. Volgens de politie is het onduidelijk waar de onderzoekers van IIC zich op hebben gebaseerd. De IIC heeft nog niet gereageerd op de kritiek op de inbraakmonitor.