Volledig scherm
Vuilstort Elhorst-Voedbelt van Twence, waar de mestvergister moet komen, is nu buiten gebruik. © Carlo ter Ellen DTCT

Positief milieuadvies voor mestvergister van Twence in Zenderen

HENGELO/ZENDEREN - Het plan voor de mestvergister van Twence in Zenderen krijgt eindelijk een positief advies van de commissie voor de milieueffectrapportage.

Twence schreef twee keer rapport over de milieueffecten over de op stortplaats Elhorst-Vloedbelt te bouwen vergister. Het laatste rapport bevatte volgens de mer-commissie nog steeds onvoldoende informatie over onder meer de verwerking van het geproduceerde biogas tot groen gas. Ook was niet duidelijk hoe de ammoniakuitstoot in de gaten gehouden zou worden. 

Voldoende

Deze week, na een tweede aanvulling van Twence, komt de commissie tot de conclusie dat er voldoende informatie is om de milieubelangen mee te wegen bij de besluitvorming. De bouw van de mestvergister in Zenderen ligt gevoelig bij de gemeente Borne. De gemeente procedeerde tot aan de Raad van State om de bouw tegen te houden. Vervolgens weigerde de gemeente het bestemmingsplan aan te passen. 

Buitenspel

Die besluitvorming ligt nu echter bij de provincie, omdat Gedeputeerde Staten de gemeente Borne buitenspel zette middels toepassing van een provinciaal inpassingsplan. De inspraakprocedure daarvoor werd eerder dit jaar opnieuw opgestart, nadat nieuwe informatie van Twence werd toegevoegd. Volgens de provincie is, hoewel Twence wederom informatie toegevoegde, het opnieuw opstarten van de inspraakprocedure niet nodig.