Volledig scherm
Willemien Kruik-Kollöffel (midden) tijdens haar promotie aan de Universiteit Twente. © Medisch Spectrum Twente

Promovendus aan Universiteit Twente: beter kijken naar ‘échte’ mensen bij medicijngebruik

ENSCHEDE - Door beter te kijken naar ‘echte’ patiënten en minder naar statistieken, kunnen de richtlijnen voor het gebruik van medicijnen worden verbeterd. Tot die conclusie komt Willemien Kruik-Kollöffel in haar proefschrift.

De ziekenhuisapotheker bij ZGT (Hengelo/Almelo) en de Saxenburgh Groep promoveerde daarmee aan de Universiteit Twente. Kruik deed onderzoek bij meer dan 20.000 patiënten die tussen 2001 en 2015 werden opgenomen voor hartfalen en bekeek onder meer het verband tussen de geneesmiddelen die patiënten bij ontslag voorgeschreven kregen en het risico op een heropname.

Betà-blokkers

Een van de bevindingen is dat zogenoemde selectieve bètablokkers altijd beter zijn dan niet-selectieve bètablokkers. Dat zou in tegenspraak zijn met resultaten van grote studies van farmaceuten. Die bevinding werd gedaan tijdens onderzoek naar onduidelijkheid rond het gebruik van clopidogrel, een bloedverdunner die vaak wordt voorgeschreven na een hartinfarct. Ten tijde van die discussie was Kruik apotheker in het Enschedese ziekenhuis MST. Ze werd bij haar promotie ook begeleid vanuit het MST.