Volledig scherm
Logo Belana © www.belana-bewind.nl

Rechtbank haalt 200 klanten weg bij Enschedese bewindvoerder

ALMELO/ENSCHEDE - De Enschedese bewindvoerder Belana, die voor ongeveer 200 voornamelijk Twentenaren de financiën beheerde, is door de kantonrechter in Almelo ontslagen.

Het bedrijf liet klanten onnodig verzekeringen afsluiten via haar zusterbedrijf Belana Insurance & Finance (Belana IF), rekende te hoge kosten en vroeg in enkele gevallen geen bijstand aan. Daarnaast werd goed toezicht onmogelijk gemaakt. Voor de 200 klanten is een vervangende bewindvoerder gevonden.

De zorgen van de kantonrechter over Belana dateren al van september vorig jaar. Het blijkt dat het bedrijf serviceabonnementen van 4 tot 25 euro per maand afsloot met Belana IF. Ook werden brand-, inboedel- en aansprakelijkheids- en uitvaartverzekeringen afgesloten. Voor uitvaartverzekeringen werd eenmalig 250 euro in rekening gebracht.

Laakbaar

Volgens de kantonrechter betalen deze verzekerden bij Belana IF voor diensten die zij niet nodig hebben en waarvoor zij via de bewindvoeringsbeloning ook al betalen aan Belana. Het bedrijf heeft laakbaar gehandeld, zegt de rechter. En: „De belangenverstrengeling is evident en ongewenst.”

Daarnaast blijkt Belana te hoge kosten voor bewindvoering in rekening te hebben gebracht. Dat geld is weliswaar teruggestort, maar pas nadat de kantonrechter op de te hoge kosten had gewezen. Bij het aanvragen van bijzondere bijstand voor klanten ging het ook mis. Een van de klanten liep daardoor een bedrag van ruim 1.800 euro mis, zo valt te lezen in de uitspraak van de kantonrechter.

Verontrustend

Het geeft volgens de rechter ‘een verontrustend beeld over de wijze waarop Belana bewind voert’. Reden waarom Belana ontslagen wordt in alle bewindvoerings- en mentorschapsdossiers die lopen bij de Rechtbank Overijssel. De dossiers worden overgenomen door zes verschillende bewindvoerdersorganisaties, waaronder de Stichting Doe Mee(r) uit Hengelo.