Volledig scherm
© Lars Smook

Rechter: Home Vak-P blijft dicht

ALMELO -  De deuren van het supportershome van Vak-P bij FC Twente blijven gesloten. De voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel zegt dat de burgemeester van Enschede het home terecht heeft gesloten.

Bij een politieactie op 6 april is er cocaïne gevonden en zoveel dat er sprake is van handel en niet meer van eigen gebruik, aldus de rechter. Dit betekent dat het supportershome dicht is bij de laatste thuiswedstrijd van FC Twente op zondag 14 mei, tegen FC Groningen.

De burgemeester sloot het home voor een jaar en trok voor twee jaar de horecavergunning in. De supportersclub vocht dat aan. Ze zegt dat het voortbestaan in gevaar is.

Vak-P doet er niets aan

De rechter vindt 'dat het voor eigen rekening en risico' komt van de supportervereniging, dat er mensen met drugs in haar supportershome zijn. "Vak-P doet er niets aan om te voorkomen dat er mensen het supportershome binnenkomen met drugs. Iedereen mag zonder controle naar binnen. Daarmee loopt de supportersvereniging de kans dat er mensen binnen komen met verkeerde bedoelingen", aldus bestuursrechter Jos Bunt.

Handel

Tijdens een politieactie is in het home  ongeveer 17,5 gram cocaïne aangetroffen. Het maximum voor eigen gebruik is 0,5 gram. "Zodra de hoeveelheid drugs de gebruikershoeveelheid overschrijdt - en er geen aannemelijke uitleg is -  dan mag er worden uitgegaan van handel. De burgemeester kan dan overgaan tot sluiting", aldus de uitspraak.

Niet aannemelijk gemaakt

De bestuursrechter vindt dat "Vak-P er niet in geslaagd is om aannemelijk te maken, dat de cocaïne niet voor de handel was." Hij wijst het verweer van de advocaat van Vak-P, Umut Ural, op alle punten af.  Ural zei dat de drugshandel juist buiten het home gebeurde, in het stadion zelf. "Op de tribune, in de stadiongrachten, bij de toiletten". Hij stelt dat FC Twente daar verantwoordelijk voor is, niet Vak-P. 

De advocaat wees er daarbij op dat de politie ná rust het home was binnengevallen. Maar in de rust kan iedereen het home in, ongeacht of ze lid zijn van Vak-P of niet. Volgens hem had dus Iedereen - ook-niet leden - daar drugszakjes op de grond gegooid kunnen hebben.

De rechter hierover: "De geschetste scenario’s zijn op geen enkele manier onderbouwd met objectieve en controleerbare informatie."

Drugs achter een statafel

Hij wijst er op dat de politie op verschillende plekken concentraties van ponypacks (opgevouwen zakjes) met cocaïne heeft gevonden. En ook meerdere ponypacks in één zak. Ook vond de politie een zak met meerdere ponypacks toen zij een statafel van de muur trokken. "Bij een sluitingsbesluit maakt het voor de wet niet uit of Vak-P weet dat er mensen binnen zijn met drugs. Vak-P doet er niets aan om het te voorkomen."

Satudarah

De rechter wijst ook het verwijt af, dat de burgemeester zijn macht heeft misbruikt. Volgens Ural misbruikt de burgemeester de drugsvondst om een ander doel te bereiken: leden van de motorclub Satudarah en de supportgroep Saudarah te weren uit het home en uiteindelijk het stadion.  Van Vak-P zijn 5 tot 10 leden ook aangesloten bij de motorclub.

De rechter ziet voor dat verwijt geen aanwijzingen en meent dat de sluiting alleen vanwege de drugs is gedaan. "Uit het besluit om het supportershome te sluiten blijkt niet dat de aanwezigheid van Satudarah en Saudarah bij Vak-P is meegewogen door de burgemeester van Enschede."