Volledig scherm
Het appartementencomplex aan de Boerhavelaan in Almelo. © OOZO.nl

Rechter overtuigd van stelselmatige overlast: bewoner Almelose flat
moet worden ontruimd

ALMELO - Rechter Willem Hangelbroek is zo overtuigd van overlast die een bewoner van een appartementencomplex in Almelo veroorzaakt, dat hij ontruiming binnen veertien dagen gelast. Jarenlang, stelselmatig en ernstig, noemt hij de ellende.

Bijzonder is dat niet een verhuurder om ontruiming vraagt, maar de Vereniging van Eigenaren (VVE) en de door de man frequent gestalkte bewoonster van hetzelfde complex aan de Boerhavelaan in Almelo. De rechter legt 50.000 euro dwangsom als ontruiming uitblijft.

Hiermee wijst mr. Hangelbroek binnen een week vonnis. Voor het kort geding, vorige week woensdag, verschenen alleen advocaat Klaas ter Mors en de bewindvoerder namens de gedaagde overlastpleger. De Almelose eigenaren van het bewuste appartement en een vertegenwoordiger van zorgkantoortje Menz.nu bv, dat hier bemiddelde, lieten verstek gaan.

Verantwoordelijkheid

De rechter beslist dat de andere bewoners, verenigd in de VVE, de overlast niet langer hoeven te pikken. De eigenaren en Menz.nu onttrokken zich aan hun verantwoordelijkheid, ondanks dat ze regelmatig op de overlast zijn aangesproken, luidt het vonnis.

Daarmee maakten de eigenaren en de mensen achter het zorgkantoortje 'ongeoorloofde inbreuk' op de rechten van de andere bewoners. De gedaagden hadden effectief tegen de overlastpleger moeten optreden.

De rechter erkent dat de aangesproken bewoner onder bewind staat en geen dwangsom kan betalen. Hangelbroek, die in de zitting opmerkte dat de man 'van het padje' was, geeft zo het signaal af dat verdere overlast richting de belaagde bewoonster niet zonder gevolgen blijft.

Masturberen

De man masturbeerde voor haar raam en propte boterhamworst in haar brievenbus. Net als de bewoner wordt Antonius Bewindvoering bv uit Enschede tot ontruiming veroordeeld. Bovendien legt de rechter een straat- en contactverbod met de flatbewoonster op.