Volledig scherm
Beeld ter illustratie © thymen stolk

Recordaantal drugsdumpingen in Oost-Nederland in 2018

ENSCHEDE - Het aantal drugsdumpingen in de politieregio Oost-Nederland is in 2018 flink gestegen ten opzichte van eerdere jaren. Eind 2018 is al 55 keer drugsafval gevonden. Daarnaast zijn er nog 36 vondsten gedaan waarbij het niet helemaal zeker is of het om drugsafval gaat of niet.

In 2017 werd er 44 keer drugsafval gevonden, in 2016 25 en de jaren daarvoor nog minder. Politiechef Oscar Dros van Oost-Nederland maakte het tegengaan van drugsdumpingen in 2018 tot een prioriteit. Bij het maken van synthetische drugs zoals XTC worden veel chemische stoffen gebruikt. Criminelen dumpen de restanten, vaak in vaten, in de natuur of op andere afgelegen plekken. Landeigenaren blijven veelal met hoge opruimkosten achter.

Onderzoek

Dros zei een jaar geleden al dat hij wil dat elk verdacht vat onderzocht wordt. “We hebben inderdaad meer aandacht voor drugsdumpingen”, legt Freerk Jan Medendorp van de politie uit. “We registreren nu ook de meldingen van vondsten die bijvoorbeeld al opgeruimd zijn of die die eerder als restafval werden weggeschreven. Dat zijn die 36 vondsten waarbij we wel vermoeden dat er drugs in het spel is.”

Komend jaar gaat de politie nog beter kijken of het bij vondsten om drugsafval gaat. Politie Oost-Nederland start dan met een proef waarbij er direct op de vind locatie al een monster wordt genomen met een soort elektronische wattenstaaf. Daarmee moet razendsnel duidelijk worden of het om drugs gaat of niet.

Topje van de ijsberg

Overigens zijn de gevonden drugsvaten vermoedelijk slechts het topje van de ijsberg. Criminelen worden steeds brutaler en inventiever bij het lozen van de giftige stoffen. “We denken dat een derde van het totale afval gedumpt wordt”, zegt Medendorp. “Er wordt ook veel geloosd in de bodem, oppervlaktewater, het riool en soms zelfs in de gierput.”