Annie Schreijer uit Hengevelde
Volledig scherm
Annie Schreijer uit Hengevelde © Marieke Amelink

Regionale kandidaten in Europees Parlement: dit zijn ze

Er zijn niet veel kandidaten voor het Europees Parlement uit deze regio. De enige weg naar een plek in Brussel vanuit Twente lijkt via die van de voorkeursstem. Daarom komt ondernemersorganisatie VNO-NCW met de campagne Stem Oost! Om zoveel mogelijk mensen uit de regio in Brussel te krijgen.

Het is nadrukkelijk geen stemadvies voor een partij, zegt Tom Masselink, regiomanager Twente van VNO-NCW. „Maar stem op een regionale kandidaat.” Niet per se uit Twente, maar in ieder geval uit Oost-Nederland. Vanwege de korte lijntjes die er zijn met een kandidaat uit de eigen regio. „En iemand met een regionaal hart zal de Twentse belangen harder verdedigen”, verwacht hij.

Belangrijk voor ondernemers

Volgens Masselink is ‘Brussel’ heel belangrijk voor de Nederlandse ondernemers. „Veel wetgeving begint in Brussel. Bijvoorbeeld het verbod op pulsvisserij. Dat is ons door de neus geboord.” Daar moeten Nederlandse ondernemers veel scherper op zijn, vindt hij. „Onlangs zijn we bij Annie Schreijer in Brussel geweest. Daar hebben we gezien wat daar allemaal gebeurt en meer mensen moeten daar bekend mee worden.”

Goed contact

Een goed contact tussen regionale politici en organisaties als VNO-NCW is belangrijk, zegt Masselink. „In de Tweede Kamer hebben we goed contact met Pieter Omtzigt en in het verleden Han ten Broeke. Voor veel dingen bel ik Omtzigt voor advies. En we hebben bijvoorbeeld een heel strakke lobby gevoerd voor de verbreding van de A1 en A35/N35. Op advies van Ten Broeke hebben we ons gefocust op de A1. Dat is geregeld, en nu kunnen we ons weer volop richten op de N35.”

Zulke korte lijntjes zijn volgens Masselink ook heel belangrijk in Brussel. Daarom hoopt hij op meer regionale Europarlementariërs dan er nu zitten. „Met voorkeursstemmen moet dat toch lukken.”

Regionale kandidaten op de kieslijsten
CDA, plek 4: Annie Schreijer (Hengevelde)
CDA, plek 5: Henk Jan Ormel (Hengelo, Gld)
DENK, plek 6: Huda Sufyan (Enschede)
De Groenen, plek 9: Hans Baarslag (Wierden)
D66, plek 12: Vic van Dijk (Enschede)
PvdA, plek 20: Anja Timmer (Hengelo)
SP, plek 29: William van den Heuvel (Hengelo)

Uit de buurt of opgegroeid in de regio:
Malik Azmani (Dalfsen), lijsttrekker VVD
Derk Jan Eppink (Steenderen/New York), lijsttrekker Forum voor Democratie
Bart Groothuis (Reutum/Voorburg), plek 4 VVD