De hoofdvestiging van ROC van Twente in Hengelo
Volledig scherm
De hoofdvestiging van ROC van Twente in Hengelo © Emiel Muijderman

ROC van Twente schrapt buitenlandse excursies vanwege coronavirus

ENSCHEDE/HENGELO - Het ROC van Twente schrapt alle buitenlandse excursies voor studenten in verband met de uitbraak van het coronavirus. Het gaat om alle excursies en werkweken die de komende drie weken gepland stonden. “Als onderwijsinstelling voelen we ons verantwoordelijk voor de veiligheid van onze studenten. Soms moet je dan lastige keuzes maken.”

“We vinden het op dit moment niet verstandig om studenten naar het buitenland te laten vertrekken”, schrijft het College van Bestuur in een brief aan studenten. Het besluit tot het schrappen van de reizen werd deze vrijdagochtend gemaakt door het College van Bestuur, nadat bekend werd dat er in Nederland inmiddels twee besmettingen met het virus zijn. 

“We volgen de berichtgeving van het RIVM nauwlettend”, laat een woordvoerder weten. “We maken nu een inventaris van hoeveel studenten er door dit besluit worden gedupeerd. Daarna kijken we of de reizen op een later tijdstip alsnog doorgang kunnen vinden.”

Internationale stages gaan wel door

Excursies en werkweken in het buitenland die stonden gepland van 28 februari tot en met 20 maart van dit jaar gaan als gevolg van het besluit niet door. Internationale stages worden niet afgelast, benadrukt Kristel van der Wilk van het ROC: “Maar we hebben op dit moment geen studenten op stage in gebieden die zijn voorzien van een negatief reisadvies. Een beslissing als deze wordt niet zomaar genomen, maar vooral de afgelopen week hebben de berichtgeving rondom de corona-uitbraak intensief gevolgd. Dan moeten we als school verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid van onze studenten. Ook ouders zaten met vragen in aanloop naar de studiereizen.”

Kosten gemaakt? Reisverzekering

Studenten die al kosten hebben gemaakt voor de nu afgelaste werkweek of excursie wordt aanvankelijk geadviseerd deze te verhalen via de reisverzekering. “Maar mocht je er niet uitkomen, meld je bij ons”, reageert Van der Wilk. “Via een reisverzekering is veel mogelijk, maar dit is overmacht.”

Het ROC van Twente heeft een informatiepagina in het leven geroepen voor studenten. Deze is te bereiken via rocvantwente.nl/corona