Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Romantisch avondje voor de open haard? RIVM geeft stookalert af voor Overijssel

ENSCHEDE - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft donderdag een stookalert afgekondigd voor de provincie Overijssel. Daarmee roept de RIVM mensen op om geen hout meer te stoken.

Naast Overijssel geldt het stookalert vandaag ook voor de provincie Gelderland. Het is de vierde keer dat de RIVM een stookalert afkondigt sinds de introductie op 1 november 2019. ‘Houtrook is ongezond. Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen’, stelt het RIVM.

Op dit moment is er in de provincies waarvoor het stookalert geldt sprake van die ongunstige weersomstandigheden. Het stookalert gaat uit als de helft van een provincie minimaal zes uur lang een verwachting heeft voor deze ongunstige weersomstandigheden.

Alert voor de hele dag

Het stookalert geldt in principe voor de middag en de avond. Als de weersomstandigheden of de luchtkwaliteit niet verbeteren tijdens de nacht, kan het zijn dat het alert ook morgen van kracht is. 

Er staan geen sancties op het toch stoken van houtkachels. Zie het als een gladheidswaarschuwing van het KNMI als het vriest en sneeuwt, zei Harald Wychgel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder.