Volledig scherm
Saxion Deventer. © ab hakeboom

Saxion neemt extra veiligheidsmaatregelen voor evenement over Armeense genocide

DEVENTER - Saxion in Deventer neemt extra veiligheidsmaatregelen vanwege een evenement over de Armeense genocide. Dat bevestigt Alex van Zijl, directeur dienst communicatie van de hogeschool.

Het evenement, dat morgen plaatsvindt, komt voort uit de ophef die ontstond rondom het niet openbaar publiceren van een interview met Saxion-studente Shayno Numansen door Sax, het onafhankelijke blad destijds van Saxion. In dat interview vertelde Shayno over haar documentaire over haar familie die voor een groot deel vermoord is tijdens de genocide in 1915.

Het artikel werd echter alleen intern gepubliceerd. De studente beschuldigde Saxion vervolgens van censuur, omdat het verhaal dus niet volledig openbaar te lezen was. Tubantia kreeg het artikel in handen en publiceerde het alsnog.

Evenement

In de maanden die daarop volgden, gingen Shayno en Saxion met elkaar in gesprek. Besloten werd samen een evenement te organiseren over de Armeense genocide als minor voor iedereen, ook mensen buiten Saxion. Dat evenement staat morgenmiddag in Deventer gepland. Hier wordt onder meer de documentaire van Shayno getoond.

Veiligheid

Vanwege het omstreden onderwerp - Turkije erkent de massamoord niet als genocide - zijn er door Saxion extra veiligheidsmaatregelen genomen. ,,Zoals bij elk ander evenement kijken we naar de veiligheid. Dat hebben we vorig jaar gedaan toen Prins Constantijn bij ons was en doen we bij dit evenement ook'', zegt Alex van Zijl. 

Van Zijl wil niet inhoudelijk ingaan op welke maatregelen er exact worden genomen, juist vanwege de veiligheid. Bezoekers hoeven volgens hem verder geen rekening te houden met deze maatregelen.

Het evenement over de Armeense genocide vindt op dinsdag 4 september van 16.00 tot 17.30 uur plaats in lokaal D0.07 van Saxion Deventer. 

Volledig scherm
Shayno op de poster van haar documentaire. © internet