Volledig scherm
In Twente begint na vandaag de schoolvakantie. © Getty Images

Schoolvakantie, maar wat te doen? 5 tips voor uitjes in deze regio

VideoENSCHEDE - Het is eindelijk zover voor de scholieren in deze regio: zomervakantie! Tot eind augustus niet naar school, maar wat kun je als ouder al die weken doen met de thuiszittende kinderen? Samen met ‘mamablogger’ Maud Wiefferink geven we je 5 tips.

Volledig scherm
Maud Wiefferink uit Oldenzaal blogt op maudgeniet.nl en allespruitennaarbuiten.nl over leuke activiteiten in deze regio. © Eigen foto

Nieuwsgierig naar wat je als moeder van jonge kinderen kunt doen in Twente? Op verschillende website en Instagram zijn de laatste jaren tal van bloggers actief die zich puur met deze vraag bezighouden. Waaronder Maud Wiefferink (28) uit Oldenzaal. 

Op haar eigen blogs Maudgeniet.nl en Alle Spruiten naar Buiten schrijft ze over het mama-zijn in Twente. “Ik heb zelf twee meiden, van 2 en 4 jaar. Op Maudgeniet.nl schrijf ik vooral over wat mij bezighoudt als mama. Alle Spruiten naar Buiten is iets nieuwer en daarop probeer ik andere mama's in Twente te inspireren. Wij gaan in de vakantie het liefst naar buiten met de familie. En er is genoeg te doen in deze regio.”

1. Dinopark Enschede

Wat?
Vanaf 13 juli tot en met 25 augustus (de precieze duur van de schoolvakantie) heeft Airport Twente meer weg van scenes uit de wereldberoemde film Jurassic Park. Op het vliegveld strijkt deze periode namelijk het Dinopark neer.  Maar liefst 57 bewegende replica's van de prehistorische beesten zijn te bezichtigen, waaronder een 12 meter hoge brachiosaurus. “Ik dacht altijd dat alleen jongetjes gek waren van dino's”, reageert Maud. “Maar ook mijn dochter van 4 vindt ze geweldig. Het Dinopark lijkt me heel leuk.”

Dinopark Twente heeft deze periode zelfs een tijdelijke camping net buiten Enschede, waar je ook een nachtelijke speurtocht naar dino's kunt doen. Publiek wordt aangeraden via de Oldenzaalsestraat, tussen Oldenzaal en Lonneker, te rijden, omdat de Vliegveldstraat (Hengelo-Enschede) in die periode grotendeels is afgesloten. 

Kosten?
De entree bedraagt 12,50 euro voor een kaartje via internet en 14,50 euro aan de kassa.

2. Speuren door het maïsdoolhof in Fleringen of Holten

Wat?
Zin om te verdwalen? In Fleringen is sinds zondag 7 juli het Groot Twentsch Maïsdoolhof weer geopend. Vier hectare aan maïsvelden, met kronkelige paden die uiteindelijk leiden naar een grote uitkijktoren in het midden van het doolhof. En als je die eenmaal hebt gevonden ben je er nog niet: de route naar buiten is een andere dan op de heenweg. Tijdens de zoektocht naar de toren kunnen kinderen een speurtocht spelen. Nadertijd is er fris en ijs op het naastgelegen terras. “En naast het doolhof zit een bloempluktuin”, vult Maud aan. “Mijn dochters vinden dat heel leuk.” 

Ook in Holten is er vanaf dit weekend weer een mäisdoolhof, bij kinderboerderij Dondertman.

Kosten? 
Het Maïsdoolhof kost 4 euro per persoon. Kinderen tot en met 2 jaar mogen gratis naar binnen. Een bos bloemen plukken kost eveneens 4 euro. De toegang in Holten bedraagt €1,50.

Volledig scherm
Initiatiefneemster Jacquelien bij het maisdoolhof in Fleringen. © Robin Hilberink

3. Aardbeien plukken in Manderveen

Wat?
Bij de Manderveense Aardbei groeien zoveel aardbeien, dat iedereen mag meehelpen om de rode vruchtjes te plukken. Vooral voor kinderen een leuke activiteit in de natuur, tussen de ontelbare meters aan aardbeienplanten van het familiebedrijf. De Manderveense Aardbei plaatst elke dag een bericht op Facebook of er die dag kan worden geplukt, omdat dit pas de dag ervoor kan worden bepaald. De geplukte aardbeien mag je na het plukken mee naar huis nemen. Per dag komen er honderden plukkers langs in Manderveen. “Maar ook in Oldenzaal kun je aan de slag, door fruit te plukken”, zegt Maud. “Bij 't Duvelshöfke aan de Duivelsdijk.”

Kosten?
Het plukken van aardbeien kost in Manderveen €2,95,- per pond aardbeien per persoon, vanaf de leeftijd van vier jaar. Voor groepen zijn specifieke arrangementen beschikbaar.

4. Speeltuinen en ijs!

Wat?
Een absolute favoriet van Maud, de IJskuip in Denekamp. Behalve het lekkerste ijs van Europa, heeft de boerderij van de familie Kuiper veel te bieden voor een dagje uit. “Echt een hele leuke plek, ik kom er heel graag. Naast ijs eten is er van alles te doen op de familieboerderij. Kinderen kunnen een kijkje nemen in de stallen, bij de koeien. Een boer legt ze uit hoe het leven op de boerderij is én hoe het ijs wordt gemaakt. Vanaf het moment dat het melk van de koe is. Leuk en leerzaam.”

Maud wil ook nog even de vele speeltuinen aanstippen die er in de regio Twente te vinden zijn. Vrijwel altijd gratis bovendien. “Vooral die bij Restaurant Dijk 59, in Losser. Een speeltuin met terras en aan alle kanten afgebakend. Vooral met een kind van 2 jaar oud dat alle kanten op gaat als ouder wel zo fijn.”

Kosten?
De speeltuinen zijn gratis. De ijsjes van de IJskuip logischerwijs niet.

Volledig scherm
Leerlingen van Carmel College Denekamp krijgen buiten les op boerderij de IJskuip. © Lars Smook

5. Net over de grens

Volledig scherm
Else am See bij Schüttorf. © Carlo ter Ellen DTCT

Wat?
Rij de grens over bij De Lutte of Enschede en je bent binnen no-time in Gronau of bij beachclub Else am See nabij Schüttorf. Beide Duitse plaatsen zijn uitermate geschikt voor een dagje uit met kinderen, legt Maud uit. Zo heeft Gronau het LAGApark, te vinden naast het rock-en popmuseum en het station. Met een speeltuin en fonteinen een leuke plek om een dagje over de grens door te brengen. “En het piratenschip is helemaal geweldig.” Je kunt ook nog de naastgelegen piramide-heuvel beklimmen. Pal naast het museum is onlangs ook beachclub BamBoo verrezen, waar kinderen kunnen spelen in het zand.

“Maar wat ook heel leuk is, is Ketteler Hof. Een speeltuin die meer weg heeft van een pretpark”, vertelt Maud. Ketteler Hof ligt in Haltern am See, op ongeveer een uurtje rijden vanaf Enschede. “Het is iets verder weg, maar je kunt het zo gek niet bedenken en ze hebben het. Ook leuk: tropische tuin Emsflower in Emsbüren. En er zijn in Duitsland ook veel leuke én betaalbare dierentuinen. Denk aan Rheine, Nordhorn, maar ook in Osnabrück.”

Dan is er nog Else am See bij Schüttorf, op ongeveer een half uurtje rijden vanaf Oldenzaal. Bij het restaurant staat een grote speeltuin om in te spelen en ook op het naastgelegen water én strand kunnen kinderen zich prima vermaken. Misschien iets verder weg, maar toch ook weer dichtbij.

Kosten?
De speeltuinen in Gronau en bij Else em See zijn gratis toegankelijk. Ketteler Hof heeft een entreeprijs van €14,- euro.

Bonustips

Naast deze 5 tips is er volgens Maud nog veel meer te doen in deze regio. En een leuk uitje in Twente hoeft helemaal niet duur te zijn: “Ga met emmertjes en een picknickmand naar het Lutterzand, ga klimmen en klauteren in het speelbos op Het Hulsbeek, wandel het kabouterpad bij Hof Espelo in Enschede of loop de toffe OERRR route in De Lutte!”

Volledig scherm
Zicht op het centrum van Gronau, met op de voorgrond het Lagapark met het Rock’n Popmuseum. © Frank Schuermann