Volledig scherm
Foto ter illustratie © Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer adviseert wandelaars: ‘Wees extra alert in Twentse bossen’

De storm Ciara heeft afgelopen weekend ook in Twente huisgehouden. Naast de nodige schade aan huizen en gebouwen hebben ook de Twentse bossen het zwaar te verduren gehad. “De schade valt mee, maar wandelaars moeten blijven uitkijken voor omgevallen bomen of loshangende takken", zegt boswachter Jeroen Buunen van Staatsbosbeheer.

Quote

Mensen doen er verstandig aan om rond die tijd niet het bos in te gaan

Jeroen Buunen

Momenteel is Staatsbosbeheer druk bezig om de wandelpaden in Twentse natuurgebieden ‘vrij’ te maken. “Er zijn wat dode bomen omgewaaid en ook liggen sommige paden vol met grote takken. Bij een rukwind kan het voorkomen dat er nog meer bomen omvallen. Opletten dus.” Buunen adviseert mensen vooral om het gezonde verstand te gebruiken. “Maak zelf een goede inschatting van het eventuele gevaar.”

Normaliter adviseert Staatsbosbeheer iedereen om een bezoekje aan de Twentse bossen te brengen, maar tijdens deze stormachtige weken is extra voorzichtigheid geboden. “We adviseren iedereen om de actuele situatie via het KNMI in de gaten te houden voor je naar buiten gaat.” Voor aankomend weekend wordt er namelijk opnieuw een storm verwacht. “Mensen doen er verstandig aan om rond die tijd niet het bos in te gaan.”

Natuurlijk instinct

Ondanks de schade zijn er geen incidenten gemeld. Ook de meeste dieren hadden het bos al voor de storm verlaten. “We zagen bijvoorbeeld een groep reeën naar een open vlakte trekken", zegt Buunen. “Het is mooi om te zien dat ook deze dieren hun natuurlijke instinct volgen.