Volledig scherm
PREMIUM
Lege gangen in Erasmus College in Almelo © Carlo ter Ellen

Stakende docenten in Twente krijgen niet doorbetaald: ‘Principiële keuze’

PollENSCHEDE - Het merendeel van de stakende leerkrachten in Twente krijgt zijn salaris volgende week niet doorbetaald. Schoolbesturen steunen het doel dat er meer geld naar het onderwijs moet, maar het moment waarop juffen en meesters het werk neerleggen vinden ze ongelukkig gekozen.

„Het effect van de actie zal minimaal zijn. De vorige staking leverde 460 miljoen extra op. Toen viel het besluit dat een volgend kabinet de keuze maakt over structurele extra financiën. In oktober schrijven politieke partijen hun nieuwe programma’s. Dan heeft staken meer zin”, zegt Alfons Timmerhuis van het bestuur van Consent.

De onderwijskoepels in Twente zitten over het algemeen op één lijn. Arie Kraak van Openbaar Primair Onderwijs Almelo (OPOA) wijst erop dat het onlangs afgesloten cao-akkoord voor het basisonderwijs door 96 procent van de bestuurders is ondertekend. „Volgende week is daarom geen handig moment om het werk neer te leggen.”

Poll

Stakende docenten in Twente krijgen niet doorbetaald

  • Terecht, als ik ga staken krijg ik ook geen salaris (51%)
  • Belachelijk, docenten verdienen een hoger salaris (26%)
  • De ouders die door deze staking vrij moeten nemen verdienen eerder een compensatie (23%)
3102 stemmen

Principiële keuze

Quote

Volgende week is geen handig moment om het werk neer te leggen

Arie Kraak van Openbaar Primair Onderwijs Almelo (OPOA)

Leerkrachten van de zes scholen die vallen onder Primato in Hengelo kregen bij de vorige staking loon doorbetaald. Volgende week gebeurt dat niet. Meerdere werkgevers vinden staken een principiële keuze. Wie het werk neerlegt, kan een beroep doen op de stakingskas van de vakbonden, zeggen ze.

Opmerkelijk is de keuze van het schoolbestuur van VCO (veertien scholen) om niet-uitbetaald salarisgeld terug te geven aan de scholen. VCO vindt het niet fair als de financiën een andere bestemming krijgen. Vooral niet omdat scholen toch al krap bij kas zitten. VCO verbindt als voorwaarde aan de ‘donatie’ dat de school het geld investeert in het onderwijs.

Uitzondering

Een uitzondering op de regel is OPO Hof van Twente. Al haar elf scholen zijn volgende week donderdag en vrijdag gesloten. Bestuurder Jasper Kok betaalt zijn personeel door omdat hij volledig achter deze actie staat. „Structurele problemen als het lerarentekort en de hoge werkdruk los je niet op met eenmalig geld. Na de kerstvakantie raakten bij ons de invallers al op. Gisteren stond om die reden bij school Wiekslag in Goor de directeur voor de klas. Ik verwacht dat we de komende tijd weer klassen naar huis moeten sturen.”

„Dit kabinet profiteert van de economische voorspoed, maar investeert niet echt in jeugd”, zegt Jasper Kok van OPO. „Het doel van onze staking is dus deels om het besef te laten doordringen dat wij het beste moeten willen voor onze kinderen. Beter onderwijs zou ook het doel van ouders moeten zijn.”