Volledig scherm
De A1 tussen Hengelo en de Duitse grens: hier waren 32 snelweglopers in vijf jaar tijd © Emiel Muijderman

Steeds meer ‘snelweglopers’: A1 tussen Hengelo en grens koploper

KaartENSCHEDE - Steeds vaker komen wandelaars, fietsers of mensen in een gehandicaptenvoertuig op de snelweg terecht. In Twente telde de A1 tussen Hengelo en de Duitse grens de meeste ‘snelweglopers’: 32 in vijf jaar tijd.

Rijkswaterstaat noteerde in 2014 nog zo’n 1.400 gevallen met 'snelwegfietsers’, vorig jaar waren dit er meer dan 3.000. Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft opgevraagd.

A1 en A35

De A35 tussen Borne en Enschede telde 26 snelweglopers in vijf jaar tijd. Relatief gezien, over de lengte van het stuk snelweg, is de A35 daarmee koploper van deze regio. Met 32 lag het aantal snelweglopers op de A1 tussen Hengelo en de grensovergang bij De Lutte weliswaar hoger, maar dat stuk snelweg is ook langer.

Op de N35 tussen Enschede en de Duitse grens liepen er in vijf jaar tijd 8 mensen op de snelweg. En op de A35 tussen de knooppunten Buren en Azelo belandden in diezelfde periode 9 ‘lopers’ op de snelweg.

Oorzaak

Volgens Rijkswaterstaat gaat het bij ‘snelweglopers’ vaak om automobilisten met pech of een lege tank. De toenemende verkeersdrukte speelt daarbij mogelijk ook een rol, stelt de organisatie.

Daarnaast zijn gevallen bekend van verwarde personen die op de snelweg lopen en toeristen die door hun routeplanner met de fiets de snelweg op zijn gestuurd. 

Exacte cijfers over het aantal ongelukken met snelweglopers worden niet bijgehouden. Soms lopen de levensgevaarlijke capriolen met een sisser af: zo werd begin dit jaar werd nog een Hongaar aangehouden die fietsend over de vluchtstrook van de A35 fietste. En in 2016 werd op de A35 bij Enschede-Zuid een dronken fietser van de snelweg geplukt.

Kanttekening

De cijfers geven volgens Diederik Fleuren, woordvoerder van Rijkswaterstaat, geen compleet beeld van het aantal snelweglopers in Nederland. Niet alle meldingen komen namelijk bij hen terecht; in noodsituaties wordt eerder de politie gebeld. „Bovendien worden meldingen steeds beter geregistreerd, en wordt Rijkswaterstaat sneller gevonden via sociale media en de landelijke informatielijn. Dat verklaart waarschijnlijk een deel van het gestegen aantal meldingen.”

Benieuwd naar een specifiek stuk snelweg? Bekijk de kaart hieronder: